Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαριές ήττες για το Ισλαμικό Κράτος (Μπόκο Χαράμ) στη Νιγηρία

Βαριές ήττες για το Ισλαμικό Κράτος (Μπόκο Χαράμ) στη Νιγηρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μπόκο Χαράμ, Νιγηρία, Τζιχαντιστές,

Συνεχίζει να χάνει εδάφη το Ισλαμικό Κράτος (Μπόκο Χαράμ) στη Νιγηρία, το οποίο δέχεται συντονισμένη επίθεση από τους στρατούς της Νιγηρίας, του Νίγηρα και του Τσαντ.

Ο στρατός της Νιγηρίας ανέκτησε τον έλεγχο 36 περιοχών από την Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά της χώρας. Η Νιγηριανή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της επεσήμανε επίσης ότι η στρατιωτική συνεργασία με τις γειτονικές της χώρες θα οδηγήσει στην «ολοκληρωτική συντριβή» των τζιχαντιστών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα ασφαλείας, Μάικ Ομέρι, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι 4 κοινότητες τέθηκαν ξανά υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων την περασμένη Παρασκευή, περιλαμβανομένης της Μπούνι Γιάντι, στην πολιτεία Γιόμπε.

Περισσότεροι από 40 φοιτητές είχαν σφαγιαστεί τον Φεβρουάριο του 2014 από τους τζιχαντιστές που κατέλαβαν κατόπιν την πόλη τον Αύγουστο.

Άλλες 3 κοινότητες ανακατελήφθησαν σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας στην πολιτεία Μπόρνο, που συνορεύει με τη Γιόμπε, και αποτελεί παραδοσιακό προπύργιο της Μπόκο Χαράμ.

Ο εκπρόσωπος της νιγηριανής κυβέρνησης εξήγησε ότι οι επιτυχίες αυτές οφείλονται στις «συνεργασίες και συμμαχίες» με τις αρχές των γειτονικών κρατών, του Καμερούν, του Τσαντ και του Νίγηρα. Ο Ομέρι εξέφρασε ευχαριστίες για τις προσπάθειες των συμμάχων να «αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των τρομοκρατών».

«Ελπίζουμε ότι η περιφερειακή συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα επισπεύσει την ήττα και την εκμηδένιση της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και στην υποπεριφέρεια» δήλωσε ο Ομέρι.

Οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Νιγηρία όμως, προσέθεσε ο Ομέρι, οι τελευταίες επιτυχίες στο πεδίο επιτρέπουν σε ορισμένους από τους εκτοπισμένους να «επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ξεκινήσουν και πάλι μια φυσιολογική ζωή».

Σχετικά άρθρα