Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πιέσεις Κέρι σε Ομπάμα για πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Πιέσεις Κέρι σε Ομπάμα για πόλεμο κατά των τζιχαντιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Tζον Κέρι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Τζιχάντ, Τζιχαντιστές,

Πόλεμο κατά των τζιχαντιστών που έχουν σκορπίσει τον θάνατο σε όλη την υφήλιο θέλει ο Τζον Κέρι και ασκεί πιέσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, μέσω του Κογκρέσου να πει το “ναι” και να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία.

«Η πρόταση που υποβάλαμε (στο Κογκρέσο) δίνει στον πρόεδρο ξεκάθαρη εντολή να διεξαγάγει ένοπλη σύγκρουση εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου και των προσώπων ή των δυνάμεων που συνδέονται με αυτό» δήλωσε ο Κέρι μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας στο πλευρό του νέου υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγού Μάρτιν Ντέμσεϊ.

Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε από τους κοινοβουλευτικούς «τα μέσα ώστε η Αμερική και οι εκπρόσωποί της να μιλούν με μια μοναδική και δυνατή φωνή, την ώρα που το Ισλαμικό Χαλιφάτο χάνει την ορμή του και δείχνει ότι διχάζεται».

«Ο πρόεδρος διαθέτει ήδη την καταστατική εξουσία να δράσει εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, όμως η επίσημη και ξεκάθαρη έκφραση της υποστήριξής σας θα διέλυε κάθε αμφιβολία για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί είναι ενωμένοι σε αυτήν την προσπάθεια» πρόσθεσε.

Ο Κέρι υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση κρίνει χρήσιμο να δεσμεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις σε χερσαίες μακροπρόθεσμες επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Παράλληλα, ο υπουργός, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας του διεθνούς συνασπισμού που σχηματίστηκε πριν από έξι μήνες εναντίον των τζιχαντιστών, πρόσθεσε ότι «η πρόταση δεν περιλαμβάνει κανέναν γεωγραφικό περιορισμό. Ακόμη κι αν αυτήν τη στιγμή δεν προβλέπουμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις εναντίον στόχων σε άλλες χώρες εκτός του Ιράκ και της Συρίας».

Το Κογκρέσο εξετάζει ένα κείμενο το οποίο υπέβαλε στις 11 Φεβρουαρίου ο Ομπάμα με το οποίο ζητεί να λάβει επίσημη άδεια να κηρύξει πόλεμο εναντίον του Χαλιφάτου για τρία χρόνια και χωρίς τη διεξαγωγή μακροπρόθεσμων χερσαίων επιχειρήσεων.

Παρ’ όλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν περίμενε το πράσινο φως από το Κογκρέσο για να ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν από τις 8 Αυγούστου θέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και από τις 23 Σεπτεμβρίου στη Συρία. Σχεδόν 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες ήδη υποστηρίζουν τις ιρακινές δυνάμεις.

Ο Ομπάμα ζήτησε να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις αυτές εκμεταλλευόμενος τις εξουσίες τους ως επικεφαλής του αμερικανικού στρατού.

Όμως εδώ και έξι μήνες πολλοί κοινοβουλευτικοί, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, καταγγέλλουν ότι ο πόλεμος αυτός είναι παράνομος και ζητούν από το Κογκρέσο να αναλάβει τον συνταγματικό ρόλο του να κηρύσσει πολέμους.

Η τελευταία επίσημη κήρυξη πολέμου χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως έκτοτε το Κογκρέσο έχει δώσει την άδεια για τη χρήση βίας πολλές φορές, κυρίως στον Λίβανο το 1983 και στο Ιράκ το 1991.

Σχετικά άρθρα