Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νταβούτογλου υπόσχεται… βοήθεια κόντρα (;) σε τζιχαντιστές

Ο Νταβούτογλου υπόσχεται… βοήθεια κόντρα (;) σε τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχμέτ Νταβούτογλου, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Κόμπανι, Κούρδοι, Μοσούλη, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ψιλό γαζί συνεχίζει να νομίζει ότι δουλεύει τη διεθνή κοινότητα η Τουρκία αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος και τον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου με σημερινές του δηλώσεις τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μετάσχει σε επιχειρήσεις ενάντια στους τζιχαντιστές, ενώ σε μία προσπάθεια να κρατήσει τα προσχήματα ισχυρίστηκε ότι η χώρα του θα συνδράμει… υποστηρίζοντας την ιρακινή κυβέρνηση στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ ή τη Συρία. Θα υποστηρίξουμε την επιχείρηση στη Μοσούλη του Ιράκ, αλλά εμείς δεν θα εμπλακούμε άμεσα στις μάχες», δήλωσε ο Νταβούτογλου

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που το επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας επικεντρώνεται στη Μοσούλη, καθώς μετά το φιάσκο για τους ισλαμοφασίστες στην Κομπάνι ενάντια στους Κούρδους του YPG και τους Πεσμεργκά, το Ισλαμικό Κράτος μετέφερε μεγάλο μέρος των δυνάμεών του περιφερειακά της πόλης του Ιράκ, ξεκινώντας τον αποκλεισμό και την πολιορκία της.

Την Τρίτη η Τουρκία έστειλε στο Ιράκ στρατιωτικό υλικό – αλλά όχι όπλα όπως αναφέρει στρατιωτική πηγή στην Άγκυρα – για τις ιρακινές δυνάμεις που προσπαθούν να ανακτήσουν από τους τζιχαντιστές τη στρατηγικής σημασίας πόλη Τικρίτ, σε μια πρώτη συγκεκριμένη συμμετοχή στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο επικεφαλής της τουρκικής ισλαμικο-συντηρητικής κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα του θέλει «να μειωθεί ο κίνδυνος στα σύνορά της» με το Ιράκ και τη Συρία, χώρες όπου οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές από το περασμένο καλοκαίρι. «Δεν θέλουμε τρομοκρατική απειλή στα σύνορά μας», τόνισε.

Η Τουρκία έχει επικριθεί για την υποστήριξή της στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ εκατοντάδες είναι πλέον τα στοιχεία που αποδεικνύουν την άμεση σχέση του βαθέος κράτους της Τουρκίας με τους ακραίους ισλαμιστές.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αρνήθηκε να επέμβει στρατιωτικά για να υποστηρίξει τις κουρδικές δυνάμεις στην Κομπάνι, ενώ δημιουργούσε συνεχώς προσχώματα στην άφιξη ενισχύσεων των Πεσμεργκά στην κουρδική πόλη, την ώρα που η μάχη για το YPG έδειχνε να χάνεται.

Σχετικά άρθρα