Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλάχ Αλ Θάνι (Abdullah Al Thani), δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διακόψει τις σχέσεις με την Τουρκία καθώς αυτή στέλνει όπλα στους ισλαμιστές (παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων) που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη και έχουν εγκαθιδρύσει μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
“Η Τουρκία βάζει τον λαό της Λιβύης να σκοτώνεται μεταξύ του”, είπε ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του ενάντια στην Άγκυρα.
Η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης έχει καταφύγει στο Τομπρούκ και οι ισλαμιστές, που στηρίζει η Άγκυρα, έχουν εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Επίσης, τον τελευταίο μήνα το Ισλαμικό Κράτος έχει αναπτύξει έντονη πολεμική δράση στη χώρα, έχοντας καταλάβει τις πόλεις λιμάνια Ντέρνα και Σύρτη, ενώ προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του και τη Βεγγάζη.
“Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν συνδιαλέγεται ειλικρινά μαζί μας. Εξάγει όπλα στη χώρα μας, ώστε ο λαός της Λιβύης να αλληλοσκοτώνεται”, ήταν τα λόγια του Αλ Θάνι στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό CBC την Πέμπτη.
Από την πλευρά της Τουρκίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες του Αλ Θάνι.
Η κυβέρνηση του Αλ Θάνι ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε ότι θα αποκλείσει τις τουρκικές εταιρείες από μελλοντικές συμφωνίες στη Λιβύη, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι υποστηρίζει τους στασιαστές που έχουν καταλάβει την Τρίπολη και τις συμμαχικές τους ένοπλες ομάδες.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο αιγυπτιακό κανάλι επανέλαβε ότι οι τουρκικές εταιρείες θα αποκλειστούν από όλα τα συμβόλαια, στην επικράτεια που ελέγχει η κυβέρνησή του, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πληρωθούν οι εκκρεμείς λογαριασμοί.
“Δεν λέω ότι είμαστε εχθρικοί με την Τουρκία, αλλά λέμε ότι δεν θέλουμε καμία σχέση μαζί της”, δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός.
Η Τουρκία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που επισήμως δέχθηκε αξιωματούχος από την “κυβέρνηση” των ισλαμιστών στασιαστών που εδρεύουν στην Τρίπολη.
Οι επικριτές της Άγκυρας λένε ότι η πολιτική της στη Λιβύη είναι ξεκάθαρα υποστηρικτική στους ισλαμιστές, ό,τι δηλαδή έκανε και στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να έχει στραφεί εναντίον της Τουρκίας, να την κατηγορεί ευθέως και επισήμως για υπόθαλψη τζιχαντιστών και να έχει συμμαχήσει με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Ο Αλ Θάνι κατηγόρησε επίσης και το Κατάρ (πάλι αυτό το “αμαρτωλό” Κατάρ στο προσκήνιο) ότι προσφέρει “υλική” υποστήριξη στους ισλαμιστές.
Ο Αλ Θάνι επίσης προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του σε συνεργασία με την Αίγυπτο θα εξαπολύσουν νέες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης διέταξε τον Φεβρουάριο 16 αεροπορικές επιδρομές με στόχο την πόλη Ντέρνα, στην Κυρηναϊκή στην ανατολική Λιβύη, την οποία κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος από τον Σεπτέμβριο. Οι βομβαρδισμοί ήταν ως αντίποινα για τον ομαδικό αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων Κοπτών από τους τζιχαντιστές σε παραλία της Μεσογείου.
“Κάθε φορά που θα υπάρχει κίνδυνος και απειλή, θα ακολουθούν αεροπορικές επιδρομές. Υπάρχει πλήρης συντονισμός μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης”, είπε.
Αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, είπε ότι έχει καταφέρει να εγκατασταθεί για τα καλά στην περιοχή της Σύρτης και δεν κρύβει καθόλου την παρουσία του στην Τρίπολη. Εάν ο στρατός της κυβέρνησης της Λιβύης δεν εξοπλιστεί άμεσα, σημείωσε, το Ισλαμικό Κράτος θα εξαπλωθεί σε όλη τη Λιβύη.
Εδώ σχηματίζεται μια ενδιαφέρουσα εξίσωση που για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω από το Ισλαμικό Κράτος. Την Τρίπολη κατέχουν ισλαμιστές στασιαστές που εξοπλίζονται από την Τουρκία και στην ίδια την Τρίπολη το Ισλαμικό Κράτος δρα ανενόχλητο.
Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει πώς έχει διαμορφωθεί ο διαμελισμός της Λιβύης. Με κόκκινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και με κόκκινες βούλες οι πόλεις που κρατά.
Με πράσινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι ισλαμιστές στασιαστές και με πράσινες βούλες οι πόλεις που έχουν καταλάβει.
Με γκρίζο χρώμα είναι τα εδάφη που αρχίζουν και καταλαμβάνουν οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος και με μαύρες βούλες οι πόλεις που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος.
Όπως μπορείτε να δείτε στη Βεγγάζη, το Ισλαμικό Κράτος μάχεται με την κυβέρνηση για τον έλεγχό της, για αυτό η πόλη είναι μαυροκόκκινη. Ο χάρης αποτυπώνει την κατάσταση στη Λιβύη στις 14 Φεβρουαρίου 2015.