Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νόμιμα στη Βρετανία τα μωρά «τριών γονιών»

Νόμιμα στη Βρετανία τα μωρά «τριών γονιών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Λόρδων, Βρετανία, Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Μωρό,

Μια παγκόσμια πρωτοτυπία σημείωσε η Βρετανία, ως η πρώτη χώρα που ενέκρινε τα αποκαλούμενα «μωρά τριών γονιών», μετά από σχετική επικύρωση από τη Βουλή των Λόρδων, ενάντια στις αντιδράσεις από την εκκλησία και οργανώσεις πολιτών.

Η αμφιλεγόμενη γενετική τεχνική επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να χρησιμοποιήσει μιτοχόνδρια που έχει δωρίσει μια τρίτη γυναίκα, σε περιπτώσεις όπου η φυσική μητέρα έχει στο DNA της κληρονομήσει ανίατες γενετικές (μιτοχονδριακές) νόσους, που μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες για το παιδί της.

Οι επικριτές αυτής της επιστημονικής μεθόδου αναπαραγωγής υποστηρίζουν ότι η έγκριση δόθηκε βιαστικά και προειδοποιούν ότι ανοίγει το δρόμο για τη γέννηση μωρών με συγκεκριμένες προδιαγραφές, κάτι που παραπέμπει στην ευγονική.

Η έγκριση δόθηκε με το σκεπτικό ότι χιλιάδες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίες έχουν μιτοχονδριακές παθήσεις, θα μπορέσουν πλέον να αποκτήσουν παιδί, με τη συμβολή μιας τρίτης γυναίκας (του λεγόμενου «τρίτου γονιού»). Η τεχνική θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις βρετανικές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από φέτος το φθινόπωρο.

Ένας από τους λόρδους της Βουλής, ο λόρδος Γουίνστον του Εργατικού κόμματος, ο οποίος συμβαίνει να είναι και ειδικός σε θέματα γονιμότητας, παραδέχτηκε ότι στην αρχή η εφαρμογή της νέας μεθόδου θα είναι «ένα βήμα στο σκοτάδι».

Όμως επεσήμανε πως το ίδιο έχει συμβεί κάθε φορά που υπήρξε ένα άλμα στην αναπαραγωγική τεχνολογία, η οποία όμως στη συνέχεια καθιερώθηκε.

«Μερικές φορές μας κατηγορούν ότι παίζουμε τον Θεό. Δεν προσπαθούμε να Τον υποκαταστήσουμε, απλώς προσπαθούμε να επαυξήσουμε τα έργα Του», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα