Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη Ουκρανία, εκ νου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη Ουκρανία, εκ νου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λοράν Φαμπιούς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Τζον Κέρι,

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:30 ώρα Ελλάδας, με την απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη να πλανάται πάνω από τη γηραιά ήπειρο.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 16.00 ώρα Ελλάδας. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τρόπους διευκόλυνσης της αναγκαίας αποκλιμάκωσης της κατάστασης και ενδεχομένως να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αν δεν έχει υπάρξει «αποκλιμάκωση» μέχρι τότε, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Εκ νου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα με θέμα την ουκρανική κρίση, ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να ξεκινήσουν στις 21:30 ώρα Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

Είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή. Τη Δευτέρα η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση μετατράπηκε σε «διάλογο κωφών» με την Ρωσία να δέχεται πιέσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς όμως να αλλάξει θέση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάλιστα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση μετά το τέλος αυτής της δημόσιας συνεδρίασης, σαφές δείγμα του χάσματος μεταξύ των μελών του. Η Μόσχα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτοντας το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε θέση.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κέρι – Λαβρόφ

Νέα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως δήλωσε μετά τις χθεσινές συνομιλίες των δύο ανδρών στο Παρίσι με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο κ. Κέρι ανέφερε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις στις επόμενες ημέρες».
Επίσης, ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου.

Ο κ. Κέρι τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία και ότι θα συζητήσει σχετικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σχετικά άρθρα