Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουκρανία: 11 νεκροί παρά τη συμφωνία εκεχειρίας

Ουκρανία: 11 νεκροί παρά τη συμφωνία εκεχειρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βλάντιμιρ Πούτιν, Γαλλία, Γερμανία, Μόσχα, Ντμίτρι Πεσκόφ, Ουκρανία, Πέτρο Ποροσένκο, Ρωσία, Φρανσουά Ολάντ,

Παρά τη συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, η οποία συνήφθη την Πέμπτη στο Μινσκ, οκτώ ουκρανοί στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και 34 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς, ανακοίνωσαν ξεχωριστά οι ουκρανικές αρχές και οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε επικοινωνία σχετικά με την ουκρανική κρίση και ότι αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες να καθοριστεί μία ημερομηνία για τηλεφωνική επικοινωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Επιπλέον, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται η ρωσική εφημερίδα Kommersant, δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί την άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το RIA, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ακόμη ότι η Μόσχα αναμένει την εφαρμογή όλων των σημείων της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σχετικά με την τύχη της αιχμάλωτης ουκρανής πιλότου Νάντια Σαβτσένκο, ο Πεσκόφ είπε ότι, κατά τις συνομιλίες στο Μινσκ, η Ρωσία δεν συμφώνησε κάτι που να αφορά την πιθανή απελευθέρωσή της όπως υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η υπόθεση της 33χρονης Σαβτσένκο, που βρίσκεται φυλακισμένη στη Ρωσία, θα εξεταστεί από ρωσικό δικαστήριο.

Οι μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, μετά από πόλεμο νεύρων που κράτησε μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, με γενική συμφωνία για τη διαχωριστική γραμή μεταξύ στρατού και φιλορώσων.

Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και εντός 14 ημερών οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν αποσύρει τον βαρύ οπλισμό τους από τις γραμμές του μετώπου.

Στο κείμενο που υπογράφτηκε από την Ομάδα Επαφής μετά τις συναντήσεις Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ υπογραμμίζεται πως θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε τακτικές συναντήσεις για επιτήρηση της συμφωνίας -προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση πυρός είχαν μείνει κενό γράμμα.

Σχετικά άρθρα