Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται – όντως – για μπίζνες στο… δικό τους φεγγάρι

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται – όντως – για μπίζνες στο… δικό τους φεγγάρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bigelow, Διάστημα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Σελήνη, Φεγγάρι,

Η Υπηρεσία Αεροπλοΐας των ΗΠΑ (FAA) προετοιμάζει… μπίζνες στο φεγγάρι. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η FAA προετοιμάζει το πλαίσιο αδειοδότησης για όποιες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν εμπορικά τη Σελήνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Reuters.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ορυκτός πλούτος στις περιοχές στις οποίες θα προσσεληνώνονται, σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε η FAA στην εταιρία Bigelow.

Η εταιρία Bigelow αναπτύσσει διαστημικούς φουσκωτούς θαλαμίσκους, οι οποίοι προγραμματίζεται να εκτοξευτούν φέτος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ αργότερα η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει τροχιακά εργαστήρια και ξενοδοχεία, πριν τελικά εγκαταστήσει μια βάση στη Σελήνη γύρω στο 2025.

Η επιστολή της FAA όπως επισημαίνει το Reuters και αφήνεται να εννοηθεί από το επίμαχο έγγραφο ουσιαστικά αναφέρει ότι η Bigelow θα είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περιοχή γύρω από τη σεληνιακή βάση της.

Η άδεια εκμετάλλευσης θα εκδίδεται με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται σήμερα για την αδειοδότηση αποστολών στο Διάστημα.

Οι ΗΠΑ έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος του ΟΗΕ, η οποία υπεγράφη το 1967 και απαγορεύει μεταξύ άλλων τη χρήση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα και τις εδαφικές διεκδικήσεις χωρών σε ουράνια σώματα. Προβλέπει ακόμα ότι η διαστημική εξερεύνηση πρέπει να προσφέρει οφέλη για το σύνολο της ανθρωπότητας.

Παρόλο που απαγορεύει την προσάρτηση της Σελήνης από οποιαδήποτε χώρα, η Συνθήκη δεν απαγορεύει σε εταιρείες να εκτοξεύουν αποστολές στο φεγγάρι.

Όπως διευκρίνισε η Bigelow στο Reuters, οι νέοι κανόνες της FAA δεν σημαίνει ότι «υπάρχει κυριότητα της Σελήνης». Σημαίνει απλώς ότι «δεν μπορεί κανείς να λάβει άδεια να προσσεληνωθεί στο κεφάλι σου ή να προσσεληνωθεί στην περιοχή όπου εξελίσσονται δραστηριότητες εξερεύνησης».

Ωστόσο, παραμένει ακαθόριστο το κατά πόσο οι νέοι κανόνες δεν έρχονται σε σύγκρουση με μια άλλη συμφωνία του ΟΗΕ, τη Συνθήκη της Σελήνης, η οποία θέτει περιορισμούς στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος του φεγγαριού από μια μεμονωμένη χώρα.

Η συνθήκη έχει υπογραφεί από μόλις εννέα χώρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα