Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε εκ νέου τις χώρες της Δύσης σε υποστήριξη με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ οι μάχες με τους φιλορώσους μαίνονται. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μοιάζει, φτάνοντας στην Ευρώπη, να το απορρίπτει.
Ο Ποροσένκο ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατιωτική βοήθεια: «Η κλιμάκωση της σύγκρουσης πρέπει να παρακινήσει τη Συμμαχία να στηρίξει περισσότερο την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με παράδοση σύγχρονου οπλισμού για προστασία και αντίσταση απέναντι στον επιτιθέμενο» είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στη γερμανική Welt.
Σε ερώτηση εάν πρέπει να σταλούν όπλα, ο Τζο Μπάιντεν απάντα σε συνέντευξή του (σε Sueddeutsche, Monde, El Pais, Guardian, Stampa, Gazeta Wyborcza): «Εξαρχής λέγαμε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» για την κρίση στην Ουκρανία.
Πριν φτάσει σε Βρυξέλλες και Μόναχο, ο Μπάιντεν υπογραμμίζει πως «δεν επιδιώκουμε στρατιωτική κλιμάκωση και κάνουμε τα πάντα για να την σταματήσουμε».
Σημείωσε σε κάθε περίπτωση ωστόσο πως «το Κίεβο έχει απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα παραδώσουμε βοήθεια για την ασφάλειά της, και επιπλέον κινούμαστε και με άλλα μέσα, όπως οι κυρώσεις».
Στη συνέντευξή του, ο Μπάιντεν επιτέθηκε σφοδρά εναντίον της Μόσχας κατηγορώντας την ως υποκινητή της κρίσης. «Η Ρωσία έπληξε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» είπε, υπογραμμίζοντας πως «από την αρχή, η σύγκρουση αυτή προκλήθηκε από τη ρωσική επιθετικότητα».
Αρκετοί φιλορώσοι ένοπλοι στρατολογήθηκαν, πληρώθηκαν και εξοπλίστηκαν στη Ρωσία, είπε, «και επιπλέον έχουν περάσει τα σύνορα ρωσικές δυνάμεις με ρωσικά όπλα και ρωσικά τεθωρακισμένα». «Δεν διακυβεύεται τίποτε λιγότερο από την ασφάλεια στην Ευρώπη» υπογράμμισε.