Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Επιθέσεις” σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης

“Επιθέσεις” σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ουκρανία,

Η κρίση στην Ουκρανία επεκτείνεται και στο διαδίκτυο αναφέρουν δημοσιεύματα των New York Times και του MIT Technology Review, όπου επισημαίνονται επιθέσεις χάκερ εναντίον ενημερωτικών και άλλων ιστοσελίδων.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται ασυνήθιστα μεγάλη έκταση στις επιθέσεις denial of service (DDoS), στις οποίες οι χάκερ αυξάνουν δραματικά το traffic μιας ιστοσελίδας προκειμένου να να προκαλέσουν την πτώση της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, οι επιθέσεις έχον ως στόχο τόσο φιλοδυτικά και φιλορωσικά ουκρανικά ενημερωτικά sites. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση βανδαλισμού της ιστοσελίδας της Russia Today, όπου οι εισβολείς προέβησαν αντικατέστησαν τη λέξη «Russia» με τη λέξη «nazi» σε τίτλους και κείμενα.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Πρινς, διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Cloudflare, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. «Δεν νομίζω ότι μπορεί να ειπωθεί πως πρόκειται για επιθέσεις από κάποιον κρατικό φορέα» ανέφερε σχετικά.

Το δημοσίευμα του MIT Technology Review αναφέρει ότι η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία φαίνεται να συνοδεύεται από μία εκστρατεία «ελέγχου πληροφοριών», με αποκοπή καλωδίων που συνδέουν την περιοχή με την υπόλοιπη χώρα και αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες που υποστηρίζουν το αντικυβερνητικό κίνημα από πλευράς της ρωσικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν υπάρχουν στοιχεία για σοβαρότερες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ή κυβερνητικών στόχων.

Μέχρι τώρα, «η Ρωσία έχει περιοριστεί στα πράγματα που γίνονται συνήθως στο ξεκίνημα μίας σύγκρουσης με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, το επικοινωνιακό ‘πνίξιμο’ των επικριτών και την προώθηση της οπτικής γωνίας της» αναφέρει ο Τζέιμς Λιούις, διευθυντής του Centre for Strategic and International Studies στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το MIT Technology Review, μέσα στο Σαββατοκύριακο η εθνική εταιρεία τηλεφωνίας της Ουκρανίας, Ukrtelecom, ανακοίνωσε ότι «άγνωστοι βάνδαλοι» προέβησαν σε δολιοφθορές με αποτέλεσμα την αποκοπή πολλών από τις συνδέσεις επικοινωνίας (data και φωνής) μεταξύ της Κριμαίας και της υπόλοιπης Ουκρανίας.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αποτελούν γνωστά κέντρα διεθνούς κυβερνοεγκληματικής δραστηριότητας, όπου εδρεύουν ικανότατοι χάκερ. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν παρατηρούνται μαζικές κυβερνοεπιθέσεις. «Στη Γεωργία είχαμε περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων σε συντονισμό με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο. Αν ξεσπάσει βία στην Κριμαία, νομίζω ότι θα εντείνουν τη δραστηριότητα» εκτιμά ο Λιούις.

Σχετικά άρθρα