Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική κυβέρνηση ζητά από τους Κούρδους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους

Η τουρκική κυβέρνηση ζητά από τους Κούρδους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

H ακραία ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία έχει καταγγελθεί ότι βρίσκεται πίσω από το Ισλαμικό Κράτος, κάλεσε τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να παραδώσουν τα όπλα τους προκειμένου να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία που έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και 2 χρόνια.

«Στο επόμενο Νεβρόζ (την Πρωτοχρονιά των Κούρδων, την οποία εορτάζουν την 21η Μαρτίου) πρέπει να απευθύνουν μια έκκληση προκειμένου να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν πλήρως τις ενέργειες εναντίον της Τουρκίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλτσίν Ακντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

«Πρέπει να απευθύνουν μία έκκληση που θα οδηγήσει στο να δεσμευτούν σε μία φάση αφοπλισμού» επέμεινε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο ένα μήνυμα που θα δώσει ώθηση στη διαδικασία».

Οι τουρκικές Αρχές είχαν διεξάγει το φθινόπωρο του 2012 συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν προκειμένου να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στην κουρδική επανάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία που έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Την 21η Μαρτίου του 2013, ο Οτσαλάν είχε κηρύξει κατάπαυση του πυρός, με δημόσιο μήνυμά του, η οποία έκτοτε τηρήθηκε.

Η διαδικασία ωστόσο «πάγωσε» λίγους μήνες αργότερα όταν το PKK ανέστειλε την απόφαση απόσυρσης των μαχητών του από το τουρκικό έδαφος, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν είχε εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις υπέρ των Κούρδων Τουρκίας (25 εκατομμύρια άνθρωποι, το 1/3 του πληθυσμού της Τουρκίας).

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν τον περασμένο Οκτώβριο όταν δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σε όλη την Τουρκία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την τουρκική κυβέρνηση που το υποστήριζε, απαιτώντας την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας στις κουρδικές δυνάμεις του YPG στη Συρία που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος.

Σε εκείνες τις διαδηλώσεις περίπου 40 Κούρδοι (Τούρκοι πολίτες), μεταξύ τους και παιδιά, σκοτώθηκαν από την τουρκική αστυνομία και παρακρατικούς ισλαμιστές – τζιχαντιστές οπαδούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα