Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ταμίας του Λαϊκού Κόμματος «καίει» τον Ραχόι για τα μαύρα ταμεία

Ο ταμίας του Λαϊκού Κόμματος «καίει» τον Ραχόι για τα μαύρα ταμεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Ισπανία, Λαϊκό Κόμμα, Μαριάνο Ραχόι,

Κόλαφος ήταν με δηλώσεις του για τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ο ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, σημειώνοντας ότι ο πρώτος ήξερε για τα μαύρα ταμεία του κόμματος.

«Ο Ραχόι γνώριζε την ύπαρξη του «δεύτερου ταμείου» του κόμματος από την αρχή», είπε ο Μπάρθενας, ο οποίος αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, έχοντας μείνει προφυλακισμένος για 19 μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μπαθένας το επίμαχο μυστικό ταμείο τροφοδοτούσε αδήλωτες πληρωμές που γίνονταν σε πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη του κόμματος και είχε δημιουργηθεί το 1987.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπαρθένας εμπλέκει τον Ραχόι στην υπόθεση, αλλά οι νέες δηλώσεις του αναζωπύρωσαν την πολεμική για την υπόθεση στην Ισπανία, με λιγότερο από ένα χρόνο να απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές και ενώ ήδη πολλά στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος αντιμετωπίζουν διώξεις στο πλαίσιο μιας από τις υποθέσεις, της λεγόμενης «Γκιρτέλ».

Το Σοσιαλιστικό κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, απαίτησε ο Ραχόι να δώσει εκ νέου εξηγήσεις στους Ισπανούς, όπως είχε κάνει ενώπιον των βουλευτών τον Αύγουστο του 2013.

Οι υποθέσεις διαφθοράς στην Ισπανία —στα οποία εμπλέκονται στελέχη και από τα δύο κόμματα εξουσίας, τόσο αυτό της δεξιάς όσο και αυτό της κεντροαριστεράς, όπως επίσης και συνδικαλιστές και τραπεζικοί— είναι ένα από τα δύο ζητήματα για τα οποία ανησυχούν περισσότερο οι Ισπανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο Ραχόι είχε ζητήσει στα τέλη του Οκτωβρίου «συγγνώμη» από τους Ισπανούς για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το κόμμα του.

Το 2013, είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ενώ είχε τονίσει πως έκανε λάθος εμπιστευόμενος τον Μπάρθενας και πήρε αποστάσεις από τον άλλοτε ταμία του PP, τον οποίο χαρακτήρισε «κακοποιό». Είχε διαψεύσει ότι εμπλέκεται σε ο,τιδήποτε επιλήψιμο και είχε διαβεβαιώσει ότι είναι «τίμιος».

Ο Μπάρθενας ήταν οικονομικός διαχειριστής και κατόπιν ταμίας του PP, από το 1990 ως το 2009. Ο Ραχόι είναι επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος από το 2004.

Ερωτηθείς εάν και ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο τέως ηγέτης του PP (1990-2004) και πρώην πρωθυπουργός (1996-2004) ήταν ενήμερος για την ύπαρξη των μαύρων ταμείων, ο Μπάρθενας απάντησε πως δεν γνωρίζει.

Σχετικά άρθρα