Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ταϊλάνδη: Ένοχη για αμέλεια η πρώην πρωθυπουργός

Ταϊλάνδη: Ένοχη για αμέλεια η πρώην πρωθυπουργός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πραξικόπημα, Πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης Σριράσμι, Ταϊλάνδη,

Ταϊλάνδη: Ένοχη για αμέλεια κρίθηκε η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, από το διορισμένο, από τους στρατιωτικούς, κοινοβούλιο. Η συνεδρίαση για την παραπομπή της πρώην πρωθυπουργού αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η ετυμηγορία περιλαμβάνει πενταετή απαγόρευση της συμμετοχής της Γινγκλάκ στην πολιτική. Η Γινγκλάκ παύθηκε για κατάχρηση εξουσίας ημέρες πριν η υπόλοιπη κυβέρνησή της ανατραπεί το Μάιο από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η απόφαση απαιτούσε πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή τις ψήφους 132 από τα 220 μέλη της Εθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης της Ταϊλάνδης.

Συνολικά 190 μέλη ψήφισαν υπέρ της απόφασης, ενώ 18 την καταψήφισαν και 8 απείχαν.

Σε βάρος της Γινγκλάκ θα απαγγελθεί επίσης κατηγορία για διαφθορά και στην υπόθεση αυτή η πρώην πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταδικασθεί σε κάθειρξη δέκα ετών. Η ανακοίνωση αυτή κινδυνεύει να ενισχύσει τις διαιρέσεις ανάμεσα στους οπαδούς της στρατιωτικής χούντας και τη δισεκατομμυριούχο οικογένεια των Σιναουάτρα.

Οι κατηγορίες σε βάρος της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, αφορούν στο ρόλο της σε μια υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας αγρότες πληρώθηκαν για το ρύζι με τιμές πάνω απ’ αυτές της αγοράς, κάτι που κόστισε στην Ταϊλάνδη δισεκατομμύρια δολάρια.

“Η εισαγγελία μελέτησε τις καταθέσεις και τις αποδείξεις που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή κατά της διαφθοράς. Συμφωνούμε ότι ο φάκελος επιτρέπει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της Γινγκλάκ”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Σουρασάκ Τριρατρακούλ.

Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιείται την ίδια ημέρα που η Εθνοσυνέλευση, η οποία αποτελείται από μέλη που διορίσθηκαν από τη χούντα η οποία ανέβηκε στην εξουσία το Μάιο του 2014 με πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης της Γινγκλάκ, πρόκειται να αποφασίσει να της απαγορεύσει για πέντε χρόνια τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή.

Η Γινγκλάκ κατέθεσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, την παραμονή αυτής της ψηφοφορίας, για να υποστηρίξει την αθωότητά της και να πει πως η απαγόρευση αυτή δεν βασίζεται σε “κανέναν νόμο”, καθώς η χούντα έχει αναστείλει την ισχύ του Συντάγματος.

Η Επιτροπή κατά της διαφθοράς, η οποία έχει τη φήμη ότι πρόσκειται στις παραδοσιακές φιλομοναρχικές ελίτ όπως και οι στρατιωτικοί, κατηγορεί την Γινγκλάκ για αμέλεια στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιδότησης των ορυζοπαραγωγών που οδήγησε την κυβέρνηση να αγοράσει το ρύζι μέχρι και 50% πάνω από την τιμή της αγοράς.

Η Γινγκλάκ παραμένει δημοφιλής μεταξύ των φτωχών της υπαίθρου, οι οποίοι τής είχαν χαρίσει μια συντριπτική εκλογική νίκη το 2011 και ωφελήθηκαν από την υπόθεση με την τιμή του ρυζιού.

Η ασφάλεια έχει ενισχυθεί γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Μπανγκόκ ενόψει της ψηφοφορίας. Η Ταϊλάνδη βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο και οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύονται.

Η Γινγκλάκ είναι η πρώτη γυναίκα στο βασίλειο που έφθασε στη θέση του πρωθυπουργού και η αδελφή του πρώην ηγέτη Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος έχει πάρει το δρόμο της εξορίας για να αποφύγει τη φυλακή.

Μολονότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ του Τακσίν έχουν κερδίσει όλες τις βουλευτικές εκλογές εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, βασιζόμενα κυρίως στη δεξαμενή ψήφων των ορυζοπαραγωγών στις βόρειες και τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, οι παραδοσιακές ελίτ κατηγορούν από χρόνια την οικογένεια Σιναουάτρα για διαφθορά.

Σχετικά άρθρα