Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

14χρονος στην ηλεκτρική καρέκλα για φόνο το 1940, αθώος το… 2014

14χρονος στην ηλεκτρική καρέκλα για φόνο το 1940, αθώος το… 2014
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θανατική Ποινή, Ρατσισμός,

Ο 14χρονος Τζορτζ Στίνεϊ (George Stinney) εκτελέστηκε το 1940 για διπλό φόνο. Εβδομήντα χρόνια μετά, εν έτει 2014 αθωώθηκε για την κατηγορία που τον οδήγησε στην εκτέλεση.

Η δικαστής Κάρμεν Μούλεν (Carmen Mullen) από τη Νότια Καρολίνα ανέτρεψε την κατηγορία με την οποία το 14χρονο αφροαμερικανό αγόρι εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, αφού καταδικάστηκε για το φόνο δυο λευκών κοριτσιών.

Ο τοπικός Τύπος όταν είχε συλληφθεί ο 14χρονος είχε πλημμυρίσει από δημοσιεύματα που μέμφονταν τις αρχές για ρατσιστική προκατάληψη που οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεσή του, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε αποδεικτικά στοιχεία.

Πίσω, στο μακρινό 1940 τα δυο μικρά κορίτσια, ηλικίας 7 και 11 ετών είχαν βρεθεί ξυλοκοπημένα μέχρι θανάτου.

Για το διπλό φονικό οι αρχές είχαν συλλάβει τον 14χρονο βασισμένοι σε μία μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο Στίνεϊ είχε θεαθεί να μιλάει μαζί τους.

Ο 14χρονος αφροαμερικανός συνελήφθη, ανακρίθηκε βίαια και χωρίς την παρουσία δικηγόρου και εκτελέστηκε.

Ο Τζορτζ Στίνεϊ παραμένει μέχρι σήμερα ο νεαρότερος σε ηλικία θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα.

Οι αναφορές στις εφημερίδες της εποχής είναι συγκλονιστικές, καθώς σημειώνουν ότι ο 14χρονος ήταν τόσο μικρόσωμος που για να τον εκτελέσουν τον έβαλαν να καθίσει πάνω σε βιβλία τα οποία τοποθέτησαν στην ηλεκτρική καρέκλα.

Η συγκλόνιστική υπόθεση του Στίνεϊ αναψιλαφίσθηκε από τον δικηγόρο George Frierson, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο θέλησε να αποκαταστήσει το όνομα του νεαρού θανατοποινίτη.

Σχετικά άρθρα