Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΟΗΕ παρατείνει την άδεια διέλευσης των συνόρων της Συρίας

Ο ΟΗΕ παρατείνει την άδεια διέλευσης των συνόρων της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιορδανία, Ιράκ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Συρία, Τουρκία,

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θα ανανεώσει για έναν ακόμη χρόνο την άδεια που έχουν οι οχηματοπομπές των Ηνωμένων Εθνών να περνούν τα σύνορα της Συρίας για να παρέχουν βοήθεια σε περισσότερους από 12 εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το ψήφισμα 2165 που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 14 Ιουλίου επιτρέπει στα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περνούν από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες της Συρίας, αλλά η άδεια αυτή λήγει τον Ιανουάριο του 2015. Σε ένα νέο κείμενο, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να ανανεώσει τις διατάξεις του παρόντος ψηφίσματος «για μια περίοδο 12 μηνών έως την 10η Ιανουαρίου 2016».

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλεάις υπενθυμίζουν ότι 12,2 εκατομμύρια Σύροι «χρειάζονται επείγουσα βοήθεια», ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας έφθασε στα 7,6 εκατομμύρια πολίτες εκ των οποίων περίπου 220.00 βρίσκονται σε περιοχές όπου μαίνονται μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επίσης εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία του για τα εμπόδια που συνεχίζουν να μπαίνουν στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας» και απαιτεί ειδικά από τις συριακές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν επίσης την «πλήρη στήριξή» τους στον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφάν ντε Μίστουρα και περιμένουν το σχέδιό του για τη δημιουργία ζωνών κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Ο ντε Μίστουρα είχε προτείνει στις 30 Οκτωβρίου τη δημιουργία τέτοιων ζωνών σε περιοχές όπως το Χαλέπι ώστε να επιτραπεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Σχετικά άρθρα