Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρισμός: Μαύρα μαντάτα από τη Μόσχα για το 2016

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μόσχα, Ρωσία, Τουρισμός,

Ο τουρισμός για το 2016 δεν φαίνεται να έχει θετική επιρροή από τις προβλέψεις που φτάνουν από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR), η κάμψη του τουρισμού στη χώρα έφτασε τη χρονιά που πέρασε το 40%, ενώ την ίδια ώρα το 70% των tour operators που προωθούσε κυρίως τουριστικά πακέτα στο εξωτερικό εγκατέλειψε την αγορά. Οι επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο της χώρας φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες μετά την απαγόρευση λειτουργίας στη ρωσική αγορά από 1ης Ιανουαρίου 2016 σε 19 tour operators τουρκικών συμφερόντων, πολλοί εκ των οποίων διακινούν εκατομμύρια Ρώσων τουριστών σε προορισμούς του εξωτερικού.

Όπως προβλέπουν οι τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας, όσοι προγραμματίζουν να ταξιδέψουν, θα προτιμήσουν και φέτος θέρετρα εντός της χώρας, ειδικά στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας, και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν και τα πρακτορεία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ήδη σε δημοφιλείς προορισμούς στο εσωτερικό καταγράφεται επέκταση των δραστηριοτήτων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών και εισαγωγή του συστήματος του all inclusive σε πολλές μονάδες.

Οι φόβοι που υπάρχουν μετά τις νέες εξελίξεις και ειδικά μετά το ρωσικό εμπάργκο στα τουρκικά πρακτορεία είναι πως και η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία και την Αίγυπτο, θα επηρεαστεί από την ανακατανομή της ρωσικής τουριστικής πίτας και τις αρνητικές εκτιμήσεις για το ποσοστό των Ρώσων που θα προτιμήσει πακέτα του εξωτερικού.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού από την άλλη βρίσκονται προς το παρόν σε στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν αφενός πως θα εξελιχθεί η διαθεσιμότητα των αεροπορικών θέσεων από τα ρωσικά πρακτορεία, αφετέρου- και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την υποστελέχωση του ελληνικού προξενείου στη Μόσχα- αν θα επιταχυνθεί ο ρυθμός της νέας διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν. Για το λόγο αυτό εξάλλου θα αργήσει πολύ να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση για το πόσοι Ρώσοι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος ελληνικούς προορισμούς, δεδομένου πως πέρσι από τις 2,1 εκατ. αεροπορικές θέσεις που είχαν υπολογιστεί, τελικά καλύφθηκαν μόλις οι 600 χιλ.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες σχεδιάζουν και αυτή τη σεζόν να προχωρήσουν σε ελκυστικές προσφορές προς τη ρωσική αγορά, εντούτοις οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές.

Σχετικά άρθρα