Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τεχνητή Νοημοσύνη,

Τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν οι επιχειρήσεις τους αυξάνοντας την παραγωγικότητα και βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών, περιέγραψαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Emerging Tech Forum, που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA).

Ο Τηλέμαχος Ματιάκης, συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής της Kenotom, της εταιρείας με έδρα στη Θεσσαλονίκη που απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους και πελάτες της είναι εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά που τοποθετούνται στα αυτοκίνητα, ανέφερε ότι η Kenotom εισάγει εργαλεία ΑΙ για να αυξήσει την παραγωγικότητα της σε εργασίες που αφορούν κυρίως σε τομείς όπως η ταξινόμηση, ο έλεγχος, η σύγκριση προδιαγραφών εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

Προέβλεψε επίσης ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει πραγματικότητα το αυτόνομο όχημα και ότι θα αλλάξει ριζικά η αλληλεπίδραση των επιβατών με το όχημα αλλά και με το περιβάλλον.

Συμβουλές ευφυούς γεωργίας στους παραγωγούς παρέχει η Neuropublic και, όπως εξήγησε ο Γιάννης Μαυρουδής, αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ της Neuropublic, η εταιρεία έχει στήσει «μία μικρή εταιρεία μέσα στην εταιρεία» ώστε να αναπτύξει εσωτερικά δικές της εφαρμογές και δικά της εργαλεία.

«Αξιοποιούμε αλγόριθμους για έξυπνες πρακτικές στην αγροτική παραγωγή», εξήγησε και παραδέχθηκε ότι στην αρχή οι παραγωγοί ηταν επιφυλακτικοί και δίσταζαν να εμπιστευτούν εργαλεία τεχνολογίας για βασικές εργασίες όπως το πότισμα και το ράντισμα.

«Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε τους παλιούς παραγωγούς, αλλά πλέον εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες», είπε.

Η πρόβλεψη της κίνησης στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που οδηγεί στην ανάλογη προσαρμογή του παρόχου είναι μία από τις εφαρμογές ΑΙ που αξιοποιεί η Nokia Hellas, όπως περιέγραψε ο Δημήτρης Αϊβάτογλου, R&D Head of Cloud and Network Services της εταιρείας.

«Έχουμε αναπτύξει δικά μας εργαλεία για να είμαστε πιο παραγωγικοί», είπε, περιγράφοντας πώς ένα τέτοιο εργαλείο αυτοματοποιεί τη διαδικασία ελέγχου σε πάνω από 50 χιλιάδες τεστ και κατηγοριοποιεί αυτόματα τα είδη λαθών, εξοικονομώντας έτσι έργο περίπου τριών μηνών.

Επίσης, εργαλεία ΑΙ αξιοποιούνται για τη μεγαλύτερη σταθερότητα και αξιοπιστία στο δίκτυο.

«Για παράδειγμα, προβλέπουμε αλλαγές στην τηλεπικοινωνιακή κίνηση και ανάλογα δίνουμε εντολή στα δίκτυα να κανουν scale up ή scale out ώστε να είναι εφικτές οι κλήσεις χωρίς προβλήματα», είπε.

Το μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο σύστημα αυτόματης προσαρμογής του φωτισμού κατά μήκος του οδικού δικτύου περιέγραψε ο Γρηγόρης Χασάνης, Electromechanical, Tolling, IT Manager της Olympia Odos.

«Μετράμε διαρκώς την κίνηση και όταν διαπιστώνουμε ότι μειώνεται ο αριθμός των οχημάτων, προοδευτικά μειώνουμε τον φωτισμό ανά περιοχή», εξήγησε και προσέθεσε ότι το σύστημα αυτό είναι συνδεδεμένο επίσης με μετεωρολογικούς σταθμούς και κάμερες σε κάθε σημείο εισόδου της Ολυμπίας Οδού, ώστε όταν υπάρχουν πεζοί ή ζώα ο φωτισμός να επιστρέφει στο προηγούμενο επίπεδο.

Επίσης, με εργαλεία ΑΙ η εταιρεία επιθεωρεί από απόσταση κρίσιμες υποδομές και την κατάστασή τους ώστε να μπορεί να προχωρά σε προληπτική συντήρηση και να παρεμβαίνει όταν παρουσιάζονται προβλήματα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος του CNN, Δημήτρης Μαλλάς.

Σχετικά άρθρα