Η ιδέα για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα βρίσκονται έξω από τη Γη και θα στέλνουν με δέσμες μικροκυμάτων την ενέργεια στον πλανήτη μας δεν είναι καινούργια αφού έπεσε στο τραπέζι το 1968 αλλά παρά τη φρενήρη εξέλιξη της τεχνολογίας τις επόμενες δεκαετίες δεν προχώρησε κάποια σχετική προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μια υλοποιήσιμη λύση που μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση στις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας.
Η Ιαπωνία θεώρησε καλή την ιδέα της παραγωγής ενέργειας από το Διάστημα και εδώ και πολλά χρόνια είτε με κρατική είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία πραγματοποιούνται σχετικές έρευνες.
Όπως έγινε γνωστό δημιουργήθηκε μια νέα συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ιαπωνία με στόχο το 2025 να έχουν εγκατασταθεί στο Διάστημα ηλιακά πάνελ και δορυφόροι που θα παράγουν ενέργεια και θα την μεταδίδουν στη Γη.
Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο Ναόκι Σινοχάρα, επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Κιότο που ασχολείται με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας από το Διάστημα από το 2009.
Η δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο Διάστημα μπορεί να φέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα αφού αυτά θα μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο και όχι μόνο στη διάρκεια της μέρας ενώ δεν θα έχουν άλλα φυσικά εμπόδια όπως νεφώσεις κλπ. όπως συμβαίνει στη Γη.
Όμως με τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στο Διάστημα που θα παράγει 1 GW ενέργειας έχει ένα κόστος που υπολογίζεται στα 7 δισ. δολάρια το οποίο καθιστά ασύμφορη προς το παρόν την όλη προσπάθεια αλλά μένει να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το ιαπωνικό σχέδιο και να δούμε αν είναι πράγματι υλοποιήσιμο.
Παρόμοια σχέδια δημιουργίας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων στο Διάστημα κάνει και η Κίνα με κάποιες πληροφορίες να κάνουν λόγο για έναρξη αυτής της προσπάθειας το 2028.
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος από την πλευρά του έχει δημιουργήσει το ερευνητικό πρόγραμμα SOLARIS για τον ίδιο σκοπό.