Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του το Starship της SpaceX εξερράγη

Τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του το Starship της SpaceX εξερράγη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Διάστημα, Διαστημόπλοιο Starship, Έλον Μασκ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ),

Tέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του από τις εγκαταστάσεις Starbase στο Νότιο Τέξας, το Starship της SpaceX εξερράγη.

Ο πύραυλος δύο τμημάτων σταδίων, που έχει ύψος μεγαλύτερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας 120 μέτρα, εκτοξεύτηκε από τη δοκιμαστική εγκατάσταση της εταιρείας ανατολικά του Μπράουνσβιλ του Τέξας για μία στην καλύτερη περίπτωση, 90λεπτη πρώτη πτήση στο διάστημα.

Μια ζωντανή μετάδοση του SpaceX στο Διαδίκτυο της αποβίβασης έδειξε τον πυραυλικό σκάφος να ανεβαίνει από τον πύργο εκτόξευσης στον ουρανό καθώς οι κινητήρες του Super Heavy ζωντάνευαν μέσα σε μια μπάλα φλόγας και αφήνοντας φουσκωμένα σύννεφα καυσαερίων και υδρατμών.

Σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά μετά την πτήση, το Starship απέτυχε να διαχωριστεί όπως είχε σχεδιαστεί από το Super Heavy και το συνδυασμένο όχημα φάνηκε να αναποδογυρίζει άκρη πριν εκραγεί.

Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι της SpaceX στη διαδικτυακή μετάδοση επευφημούσαν το κατόρθωμα της αποβίβασης του πλήρως ενσωματωμένου Starship και του ενισχυτικού πυραύλου από το έδαφος για μια καθαρή εκτόξευση και χαρακτήρισαν το σύντομο επεισόδιο μια επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση.

Τοποθετημένο στην κορυφή του ισχυρότερου και ψηλότερου πυραύλου που έχει δοκιμαστεί ποτέ, το διαστημικό σκάφος Starship της SpaceX εκτοξεύτηκε την Πέμπτη σε μια επεισοδιακή δοκιμαστική πτήση που ίσως ανοίξει τελικά το δρόμο για τον εποικισμό της Σελήνης και του Άρη.

Το Starship εκτοξεύτηκε λίγο μετά τις 16.30 ώρα Ελλάδας από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Μπόκα Τσίκα του Τέξας.

Λιγότερο από τρία λεπτά αργότερα, απέτυχε να αποσυνδεθεί από τον πύραυλο Super Heavy και έλαβε εντολή να αυτοκαταστραφεί, τερματίζοντας πρόωρα μια υποτροχιακή πτήση που θα διαρκούσε 90 λεπτά.

Τα συντρίμμια του σκάφους κατέπεσαν μαζί με τον πύραυλο στον Ατλαντικό.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ είχε εκτιμήσει πρόσφατα πως η πιθανότητα επιτυχίας σε αυτή την πρώτη δοκιμαστική πτήση ήταν 50%.

Πρόκειται για διαστημικό πύραυλο αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τα διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσής του τη Δευτέρα αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο διώροφος πύραυλος, με ύψος μεγαλύτερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας στα 120 μέτρα, επρόκειτο αρχικά να εκτοξευθεί από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στη διάρκεια ενός δίωρου χρονοδιαγράμματος δυνητικών εκτοξεύσεων που ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (15.00 ώρα Ελλάδας).

Όμως η εδρεύουσα στην Καλιφόρνια διαστημική εταιρία ανακοίνωσε σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση τα τελευταία λεπτά της αντίστροφης μέτρησης πως αναβάλλει την προσπάθεια πτήσης για τουλάχιστον 48 ώρες, επικαλούμενη ένα θέμα συμπίεσης στον κάτω όροφο του βοηθητικού πυραύλου προώθησης.

Η εκτόξευση του οχήματος στο διάστημα για πρώτη φορά θα ήταν ένα ορόσημο για τις φιλοδοξίες της SpaceX να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη και τελικά στον Άρη — τουλάχιστον αρχικά ως μέρος του προγράμματος επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της NASA, Artemis.

Σχετικά άρθρα