Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Είδηση ΒΟΜΒΑ! Η κινεζική Huawei ανέλαβε το 5G στην Τουρκία

Είδηση ΒΟΜΒΑ! Η κινεζική Huawei ανέλαβε το 5G στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Huawei, Διαδίκτυο, Κίνα, Τουρκία,

Η είδηση είναι βόμβα και αποτελεί βαθιά πισώπλατη μαχαιριά του καθεστώτος Ερντογάν στις ΗΠΑ και στη Δύση. Η κινεζική Huawei κέρδισε τα συμβόλαια 5G στην Τουρκία (και στη Βραζιλία).

Το κινέζικο 5G στην Τουρκία είναι τόσο τεράστια προδοσία του Ερντογάν προς τους δυτικούς που ισοδυναμεί σαν να εγκατέστησε κινεζικά πυρηνικά στο έδαφός του και να σημαδεύει το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και όλες τις αμερικανικές βάσεις.

Η Türk Telekom και ο κινεζικός κολοσσός Huawei υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας (Mou) για συνεργασία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς για ευρυζωνικά κυψελωτά δίκτυα (5G) στην Τουρκία, γράφει η Hürriyet.

Ο Τούρκος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν (Ömer Fatih Sayan) παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Mobile στη Βαρκελώνη.

«Η Huawei συνεισφέρει σημαντικά στην υποδομή της Τουρκίας εδώ και 20 χρόνια.

»Θέλουμε αυτές οι συνεισφορές να συνεχιστούν με εγχώρια και εθνική παραγωγή», είπε.

«Η Huawei έχει τοποθετήσει ένα από τα 19 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της στον κόσμο στην Τουρκία και έχει απασχολήσει περισσότερους από 750 μηχανικούς εκεί.

»Η Ericsson έχει επίσης δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Türk Telekon, Ουμίτ Ονάλ (Ümit Önal), δήλωσε ότι χρειάζονται λύσεις 5G ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών, της υγείας, της εκπαίδευσης, της γεωργίας, της ψυχαγωγίας και της αστικοποίησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei στην Τουρκία, Τζέισον Λι, σημείωσε ότι η Türk Telekom ήταν ο στρατηγικός τους εταίρος «από την αρχή του ταξιδιού τους στην Τουρκία».

Τι είναι το 5G

Θεωρητικά, το 5G είναι περί τις 100 φορές ταχύτερο από το 4G, αγγίζοντας έως και τα 10 Gbps.

Πολύ σχηματικά, αυτό σημαίνει στην πράξη ότι πχ μια μεγάλου μήκους ταινία, με εικόνα υψηλής ανάλυσης, θα χρειάζεται το πολύ μερικά λεπτά έως ότου «κατέβει» και αποθηκευτεί στη συσκευή του χρήστη.

Σήμερα σε ένα δίκτυο mobile internet 4G η ίδια διαδικασία απαιτεί 50-60 λεπτά.

Στην πραγματικότητα όμως, οι εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες είναι μία μόνο από τις παραμέτρους του 5G, καθώς δεν αποτελεί εξέλιξη ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό.

Στον αγροτικό/κτηνοτροφικό τομέα, η διαβίβαση πληροφοριών ανάμεσα σε ένα δίκτυο αισθητήρων, drone και μικρο-τσιπ στα περιλαίμια των ζώων ή σε νευραλγικά σημεία των γεωργικών καλλιεργειών, εξασφαλίζουν τον διαρκή και αποτελεσματικό έλεγχο ολόκληρης της παραγωγής.

Χάρη στο 5G αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιούν τις απώλειες, παρακολουθώντας ανά πάσα στιγμή ζωτικά χαρακτηριστικά των φυτών ή των ζώων τους.

Σε έναν τομέα κρίσιμης σημασίας, ακόμη και για την επιβίωση της ανθρώπινης κοινωνίας, την αλυσίδα των εφοδιασμών, το 5G θα συμβάλλει στην υλοποίηση του έργου Trans-European Transport Networks, το οποίο προβλέπει την αυτόματη κίνηση φορτηγών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης, στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά φιλόδοξου, κολοσσιαίας κλίμακας, έργου υποδομής.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις, τα αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό δεν θα λειτουργήσουν ποτέ χωρίς σύνδεση σε δίκτυο 5G, λόγω των απαιτήσεων διαρκούς επικοινωνίας των οχημάτων με το περιβάλλον και δη σε πραγματικό χρόνο.

Οι ειδικοί περί την ψηφιακή τεχνολογία είναι βέβαιοι ότι, πολύ σύντομα, δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, που να μην αξιοποιεί το 5G -ή να μην εξαρτάται από αυτό.

Το 5G θα γίνει αποκλειστική επιλογή, πιθανότατα πολύ πιο γρήγορα από όσο θα χρειαζόταν κάποιος για να αποφασίσει εάν θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτό.

Στην υγεία θα μπορούν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση με ρομποτικούς βραχίονες και όλα τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών θα είναι διαθέσιμα στο ιατρικό προσωπικό σε πραγματικό χρόνο και θα επεξεργάζονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Στη βιομηχανία/κατασκευές το 5G θα φέρει την 4η βιομηχανική επανάσταση με τη χρήση drones και την επαυξημένη πραγματικότητα.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου τα οχήματα χωρίς οδηγό θα επικοινωνούν μεταξύ τους με 5G για να αποφύγουν την σύγκρουση.

Στο εμπόριο με τη χρήση συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας, που θα μας μεταφέρουν εικονικά στο κάθε κατάστημα και π.χ. θα δοκιμάζουμε ρούχα εικονικά ή ακόμα και την οδήγηση ενός νέου μοντέλου αυτοκινήτου.

Επιπλέον, θα επωφεληθεί και η βιομηχανία της ψυχαγωγίας με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας και τη δυνατότητα μεταφοράς της επεξεργασίας π.χ. των δεδομένων παιχνιδιών στο υπολογιστικό νέφος.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ericsson οι κλάδοι που θα καρπωθούν τα μεγαλύτερα οφέλη, είναι οι εξής:

Μεταποίηση

Το 5G πρόκειται να αυξήσει την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας, βελτιώνοντας την ασφάλεια και ελαττώνοντας τα κόστη συντήρησης.

Η εγκατάσταση των δικτύων πέμπτης γενιάς θεωρείται προαπαιτούμενο για την ενίσχυση των αυτοματισμών, την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και την εισαγωγή του Internet of Things στα εργοστάσια.

Η παραγωγή και η λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων θα μπορέσουν να διεξάγονται παράλληλα με την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, με τις επισκευές και τη συντήρηση των μηχανημάτων και υποδομών.

Ενέργεια

Θεωρητικά, το 5G μπορεί όχι απλά να ελαχιστοποιήσει, αλλά να οδηγήσει σε απόλυτο εκμηδενισμό τις απώλειες που έχουν τα δίκτυα του ηλεκτρισμού.

Η νέα γενιά των συνδέσεων μπορεί να παρέχει μια οριζόντια και κάθετη κατόπτευση των δικτύων, στοχοποιώντας με μεγάλη ακρίβεια τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση βλάβης.

Από την πλευρά της κατανάλωσης, ο πολλαπλασιασμός της ταχύτητας των διαδικτυακών συνδέσεων αυξάνει σε μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες ενεργειακής οικονομίας.

Από όπου κι αν βρίσκονται οι καταναλωτές ηλεκτρισμού όλων των τάσεων, θα μπορούν να διαπιστώσουν ποιες δραστηριότητες είναι οι πιο ενεργοβόρες, ρυθμίζοντας τη λειτουργία της επιχείρησης με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Για τα μεταφερόμενα προϊόντα, η χρήση του 5G θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου αριθμού δεδομένων, το οποίο εξίσου εύκολα, θα μπορούσε να είναι προσβάσιμο, σε όλους όσοι λαμβάνουν μέρος σε μια εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπλέον, αυτός ο αριθμός δεδομένων θα μπορούσε να είναι προσβάσιμος ακόμα και σε πραγματικό χρόνο!

Τα δεδομένα αυτά μπορεί να αφορούν την ακριβή τοποθεσία που βρίσκονται π.χ. οι πρώτες ύλες που έχει παραγγείλει μια βιομηχανία και βέβαια, πολλά άλλα χρήσιμα και κρίσιμα δεδομένα, όπως η θερμοκρασία, η πίεση, η υγρασία κτλ.

Τρόφιμα

Από την αγροτική παραγωγή μέχρι τη συσκευασία ενός τρόφιμου ή ποτού, το 5G θα επιτρέψει τον απόλυτο αυτοματισμό όλων των σταδίων παραγωγής.

Στις γεωργικές καλλιέργειες, η νέα γενιά δικτύων μπορεί να εντοπίσει ακόμα και ποιο φυτό ή ποιος καρπός χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο λίπασμα ή άρδευση.

Έπειτα, σε υγειονομικούς όρους, μπορεί να προκύψει μεγιστοποίηση της ασφάλειας των τροφίμων και πλήρης έλεγχος από τους υπεύθυνους των εργοστασίων, οποιονδήποτε ζητημάτων δύναται να προκύψουν για την ασφάλεια της κατανάλωσης των προϊόντων.

Μεταφορές

Εφαρμογές σε κινητά, πίνακες τηλεματικής, δορυφορική πλοήγησης.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει αυτά και δεκάδες άλλα προϊόντα που πλαισιώνουν και αναβαθμίζουν την βιομηχανία των οχημάτων και των μεταφορών.

Το 5G θα μπορέσει να τονώσει ολόκληρο τον κλάδο, βελτιώνοντας σημαντικά τη χρησιμότητα και την ακρίβεια αυτών των προϊόντων και των εφαρμογών.

Η ενίσχυση της ταχύτητας των δικτύων είναι επίσης δεδομένο ότι θα περιορίσει και την κατανάλωση των καυσίμων για τα οχήματα όλων των κατηγοριών, ενώ θα επιτρέψει με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια, την πρόβλεψη του χρόνου μιας μετακίνησης ή ενός ταξιδιού.

Αμυντική βιομηχανία

Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία της βιομηχανίας των αμυντικών συστημάτων.

Η δυνατότητα συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και η μεταφορά τους σε διάφορες συσκευές αποτελεί ζητούμενο για τον παγκόσμιο κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας εδώ και χρόνια.

Το 5G έρχεται για να λύσει αυτό το ζήτημα, καθώς δίνει πλέον τη δυνατότητα της επικοινωνίας σε κάθε στρατιωτικό όχημα ή συσκευή ή ακόμα και στους στρατιώτες, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο ή χώρο κι αν βρίσκονται.

Η «απειλή»

Βεβαίως, όπως είναι γνωστό, το ζήτημα της εξάπλωσης του δικτύου 5G δεν έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για τους σωστούς λόγους.

Όπως συμβαίνει συχνά με κάθε νέα σημαντική τεχνολογική πρόοδο, έτσι και με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, αρκετοί θεωρούν ότι κρύβουν απειλές για τη δημόσια υγεία και εν γένει, μεγάλους κινδύνους για την ανθρωπότητα…

Απειλή για την ασφάλεια της Δύσης το κινεζικό 5G

«Αν αναπτυχθεί το δίκτυο της Huawei οι στρατιώτες μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον οποίο δεν θα αντιμετώπιζαν στον Ειρηνικό», έλεγε τον Ιούνιο του 2020 ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Κότον σε βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποσυρθούν στην περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση επιτρέψει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Τώρα που αναπτύσσεται στην Τουρκία «παραδόξως» έχουμε ησυχία.

«Η αμερικανική ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι οι στρατιώτες μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον οποίο δεν θα αντιμετώπιζαν στον Ειρηνικό», έλεγε ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Κότον μιλώντας σε βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε τον Ιούνιο του 2020 ότι, ο ανεφοδιασμός και η ανάπτυξη των αμερικανικών μαχητικών F-35 που σταθμεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υπονομευτούν λόγω της χρήσης υλικών της κινεζικής εταιρείας.

«Οι Βρετανοί βουλευτές θα έκαναν λάθος να θεωρήσουν αυτήν την πιθανή αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων ως μπλόφα ή απλή επικοινωνιακή προσπάθεια», προειδοποιούσε.

Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η Huawei θα μπορεί να υποκλέπτει τις δυτικές επικοινωνίες ή απλώς να κλείσει το δίκτυο κατ’ εντολή του Πεκίνου.

Σχετικά άρθρα