Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατασκευάστηκε υπερυπολογιστής για να λειτουργεί όπως το ανθρώπινο μυαλό

Κατασκευάστηκε υπερυπολογιστής για να λειτουργεί όπως το ανθρώπινο μυαλό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εγκέφαλος, Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, Τεχνητή Νοημοσύνη,

Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, ο οποίος έχει κατασκευαστεί για να λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ονομάζεται «SpiNnaker» και μπορεί να ολοκληρώσει περισσότερες από 200 εκατομμύρια κινήσεις ανά δευτερόλεπτο.

Στόχος είναι να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Ο υπολογιστής των 15 εκατομμυρίων λιρών, πήρε πάνω από 10 χρόνια στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ώστε να τον ολοκληρώσουν.

«Ο SpiNNaker επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συμβατικοί υπολογιστές.

»Έχουμε δημιουργήσει μια μηχανή που λειτουργεί περισσότερο σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο παρά σαν έναν παραδοσιακό υπολογιστή» δήλωσε ο καθηγητής Steve Furber.

Ενώ, συνέχισε, στόχος του έργου είναι «να τρέχει» περίπου ένα εκατομμύριο εφαρμογές, όπως κάνει και ο εγκέφαλος σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς υπολογιστές, ο «SpiNNaker» μιμείται την «επικοινωνία» του εγκεφάλου, στέλνοντας ταυτόχρονα δισεκατομμύρια μικρές ποσότητες πληροφοριών σε χιλιάδες διαφορετικούς προορισμούς.

Ένα δισεκατομμύριο νευρώνες είναι το 1% της κλίμακας του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες.

Σχετικά άρθρα