Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Nettie Stevens: Η γυναίκα που έφερε το διαχωρισμό χρωμοσωμάτων μεταξύ φύλων

Nettie Stevens: Η γυναίκα που έφερε το διαχωρισμό χρωμοσωμάτων μεταξύ φύλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Doodle, Google,

Ποια είναι η γενετική υπόσταση πίσω από το φύλο; Σε αυτό το φαινομενικά απλό ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει το έργο της Nettie Stevens.

Με βάση την έρευνα από τον Edmund Beecher Wilson και Thomas Hunt Morgan στο Bryn Mawr, η Nettie Stevens ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ χρωμοσωμάτων και σωματικότητας.

Η σημαντική ανακάλυψή της εξελίχθηκε στο σύστημα φυλοκαθορισμού XY , το οποίο πλέον διδάσκεται στο μάθημα της βιολογίας σε τάξεις ανά τον κόσμο.

Η Stevens πέθανε από καρκίνο του μαστού 104 χρόνια πριν, αλλά η ανακάλυψή της ζει στο σημερινό Doodle της Google.

H Nettie Maria Stevens γεννήθηκε στις 7 του Ιουλίου του 1861 στο Cavendish.

Μετά το θάνατο της μητέρας της, ο πατέρας Stevens ξαναπαντρεύτηκε και η οικογένεια μετακόμισε στο Westford, στη Μασαχουσέτη . Ως εξαιρετική φοιτήτρια, αποφοίτησε από την ακαδημία του Westford το 1880.

Ως δασκάλα η Stevens δίδασκε λατινικά, μαθηματικά, αγγλικά, καθώς και φυσιολογία και ζωολογία στο γυμνάσιο του Λίβανου, στο Χάμσαϊρ, και είχε μεγάλο ζήλο για μάθηση, τον οποίο προσπάθησε να μεταδώσει και στους μαθητές και στους συναδέλφους της.

Αργότερα, εργάστηκε και ως βιβλιοθηκάριος, ωστόσο υπάρχουν κενά στην ιστορία της που αγνοούνται από αυτή την περίοδο έως ότου γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1896 σε ηλικία 35 χρόνων. Εκεί σπούδασε φυσιολογία υπό τον καθηγητή Oliver P. Jenkins.

Πέρασε τα καλοκαίρια της μελετώντας στο εργαστήριο Hopkins Seaside, στην Καλιφόρνια, εκδηλώνοντας έτσι την αγάπη της για τη μάθηση και την επιστήμη της βιολογίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Stevens αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και να συγκεντρωθεί στην έρευνα αντί για τη διδασκαλία.

Αφού απέκτησε το μεταπτυχιακό της πάνω στη βιολογία – ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο επίτευγμα για μια γυναίκα εκείνη την εποχή -, γράφτηκε στο κολλέγιο του Bryn Mawr στην Πενσιλβανία, ως απόφοιτη βιολογίας.

Ήταν τόσο καλή φοιτήτρια, ώστε της χορηγήθηκε υποτροφία που της έδινε τη δυνατότητα να σπουδάσει στο Ζωολογικό Σταθμό στη Νάπολη της Ιταλίας και στη συνέχεια στο Ζωολογικό Ινστιτούτο του Theodor Boveri στο Wurzburg της Γερμανίας.

Η Stevens ήταν μία από τις πρώτες Αμερικανίδες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν για τη συμβολή τους στην επιστήμη. Η έρευνά της πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Bryn Mawr. Η Nettie Stevens ανακάλυψε ότι σε ορισμένα είδη χρωμοσωμάτων υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μέσα από τις παρατηρήσεις των χρωμοσωμάτων εντόμων.

Η ανακάλυψη της Stevens ήταν η πρώτη φορά, στην οποία παρατηρήσιμες διαφορές των χρωμοσωμάτων θα μπορούσε να συνδέεται με μια παρατηρήσιμη διαφορά των φυσικών ιδιοτήτων.

Δηλαδή εάν ένα άτομο είναι ένα αρσενικό ή θηλυκό. Το έργο της υλοποιήθηκε το 1905.

Παρά τη σημασία της ανακάλυψής της η Νettie Stevens απέτυχε να κερδίσει μία πλήρη πανεπιστημιακή θέση.

Το 1912, χρονιά του θανάτου της Stevens δίνεται στη δημοσιότητα το έργο της σχετικά με τη διαπίστωση του φύλου και το ρόλο των χρωμοσωμάτων.

Σχετικά άρθρα