Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε 30 χρόνια τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν το 50% των εργαζομένων

Σε 30 χρόνια τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν το 50% των εργαζομένων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επιστήμη, Εργασία, Ρομπότ,

Το Σάββατο, σε μια συνδιάσκεψη επιστημόνων, ο επιστήμονας υπολογιστών Μοσέ Βαρντί είπε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ότι σε 30 χρόνια από σήμερα τα ρομπότ θα έχουν “καταλάβει” τις μισές θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Ο Βαρντί, καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ράις του Χιούστον, είπε στην Αμερικανική Ένωση για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS), ότι “πλησιάζουμε την εποχή που οι μηχανές θα είναι ικανές να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σχεδόν σε κάθε εργασία” και πρόσθεσε:

“Πιστεύω ότι η κοινωνία χρειάζεται να απαντήσει στο εξής ερώτημα πριν το βρούμε μπροστά μας: εάν οι μηχανές είναι ικανές να κάνουν σχεδόν κάθε εργασία που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, τότε οι άνθρωποι τι θα κάνουν;”.

Οι οικονομολόγοι Λόρενς Κοτλίκοφ, του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, και Τζέφρεϊ Σακς από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, έχουν τις ίδιες ανησυχίες.

Σε έγγραφό τους το 2012 στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας με τίτλο “Έξυπνες μηχανές και μακροπρόθεσμη μιζέρια”, γράφουν:

“Έξυπνες μηχανές μαζεύουν τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους, μας ελέγχουν σε καταστήματα, μας παίρνουν την πίεση του αίματος, μας κάνουν μασάζ, μας δίνουν κατευθύνσεις, απαντούν στα τηλέφωνά μας, τυπώνουν τα έγγραφά μας, μεταφέρουν τα μηνύματά μας, διαβάζουν τα βιβλία μας, ανάβουν τα φώτα μας, γυαλίζουν τα παπούτσια μας, φυλάνε τα σπίτια μας, πετάνε τα αεροπλάνα μας, γράφουν τις διαθήκες μας, διδάσκουν τα παιδιά μας, σκοτώνουν τους εχθρούς μας, και η λίστα συνεχίζεται”.

Το έγγραφο καταλήγει ότι τα οφέλη της τεχνολογικής προόδου είναι μονόπλευρα.

Εκείνοι που έχασαν τις εργασίες τους από τις μηχανές βιώνουν δύσκολα αναζητώντας εργασία που να τους παρέχει έναν αξιοπρεπή μισθό, ενώ όσοι είναι ιδιοκτήτες των μηχανών, ή έχουν τις ικανότητες να τις σχεδιάζουν και να τις χειρίζονται, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κερδοφορούν επί της μιζέριας των μαζών, αναφέρουν.

Ωστόσο, το σημαντικό ερώτημα, που θα το βρούμε σε τρεις δεκαετίες μπροστά μας, είναι εκείνο του Βαρντί: “εάν οι μηχανές αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, τότε οι άνθρωποι τι θα κάνουν;”.

Σχετικά άρθρα