Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η “κατασκοπεία” στο facebook μπορεί να φέρει ζήλεια και κατάθλιψη

Η “κατασκοπεία” στο facebook μπορεί να φέρει ζήλεια και κατάθλιψη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Facebook, Έρευνα, Κατάθλιψη, Μισούρι,

Μια νέα αμερικάνικη έρευνα, έφτασε στο συμπέρασμα ότι όποιος χρησιμοποιεί το facebook για να “κατασκοπεύει” τις ζωές των άλλων, τότε υπάρχει πιθανότητα να πάθει κατάθλιψη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι, με επικεφαλής την Μάργκαρετ Ντάφι της Σχολής Δημοσιογραφίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Computers in Human Behavior” (Οι υπολογιστές στην ανθρώπινη συμπεριφορά), σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν 736 νέους χρήστες.

Όπως δείχνει η μελέτη, το να θέλει κανείς να βρίσκεται σε επαφή με τους φίλους του και, γι’ αυτό το σκοπό, να χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook, είναι κάτι υγιές. Όμως αν συνεχώς συγκρίνει τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε η ψυχική υγεία του θα πάρει τελικά την κάτω βόλτα.

«Το Facebook μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, αν οι χρήστες το αξιοποιούν για να μένουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια και με τους παλιούς φίλους τους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες και σημαντικές πλευρές της ζωής τους. Αν όμως, το Facebook χρησιμοποιείται για να δει ένας χρήστης πώς είναι η οικονομική κατάσταση κάποιου γνωστού του ή πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος φίλος του με τον ή την σύντροφό του -πράγματα που προκαλούν ζήλεια- τότε η χρήση του Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη», δήλωσε η Μάργκαρετ Ντάφι.

Το να διαβάζει κανείς αναρτήσεις για γνωστούς του που αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα, μένουν σε πλούσια σπίτια ή πάνε πολυτελείς διακοπές, μπορεί να «πυροδοτήσει» αισθήματα μειονεξίας και, τελικά, κατάθλιψης σε αρκετούς ανθρώπους, σύμφωνα με την μελέτη.

«Το Facebook μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, αν όμως χρησιμοποιείται για να συγκρίνει κανείς τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση. Είναι σημαντικό για τους χρήστες του Facebook να έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων, ώστε να μπορούν να αποφύγουν αυτό το είδος συμπεριφοράς, όταν το χρησιμοποιούν», πρόσθεσε η Μάργκαρετ Ντάφι.

Σχετικά άρθρα