Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Θα αποκλειστεί το Ισραήλ από αθλητικές διοργανώσεις; – Ισραήλ και Ρωσία: Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

DW: Θα αποκλειστεί το Ισραήλ από αθλητικές διοργανώσεις; – Ισραήλ και Ρωσία: Δύο μέτρα και δύο σταθμά;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Ισραήλ, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ρωσία,

Καθώς πλησιάζουν Ολυμπιακοί Αγώνες και Euro, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ. Επανέρχεται η συζήτηση για τον διαχωρισμό της πολιτικής από τον αθλητισμό.

Οι εκκλήσεις για την απαγόρευση συμμετοχής του Ισραήλ σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή πληθαίνουν.

Ένα ψήφισμα από το «Κίνημα Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025», το οποίο απαιτεί την αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ σε μεγάλες διοργανώσεις, έχει συγκεντρώσει πάνω από 70.000 υπογραφές από τις 16 Φεβρουαρίου.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι να ξεκινούν τον Ιούλιο και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ισραήλ να προετοιμάζεται για αγώνες-μπαράζ με στόχο την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Γερμανία, τον Ιούνιο, οι πιέσεις στους διοργανωτές για μία οριστική απόφαση είναι μεγάλες.

Μία από τους υποστηρικτές του αιτήματος αποκλεισμού του Ισραήλ, η Καταρίνα Πιέτλοβιτς, θεωρεί πως πρέπει επιτέλους να παρέμβουν και να τοποθετηθούν φορείς όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή (UEFA).

«Στόχος είναι να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση και από τον αθλητισμό», δήλωσε η ίδια στη DW.

Ισραήλ και Ρωσία: Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Περισσότεροι από 28.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα, με το Ισραήλ να αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία.

Το Ισραήλ από την πλευρά του υποστηρίζει το δικαίωμά του στην άμυνα, μετά το θάνατο πάνω από 1.200 ανθρώπων από μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Πιέτλοβιτς μαζι με τους συντάκτες του ψηφίσματος αντιπαραβάλλουν τις ενέργειες του Ισραήλ με εκείνες της Ρωσίας, η οποία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 αποβλήθηκε από διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

«Νομίζω ότι η διεθνής αντίδραση σε εκείνη την (σ.σ. ρωσική) επιθετικότητα ήταν πάρα πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτό που γίνεται σήμερα», λέει.

Πολιτική και ποδόσφαιρο ξανά στην ίδια συζήτηση

Οι Ισραηλινοί ποδοσφαιριστές για την ώρα δίνουν τους εντός έδρας αγώνες τους σε ουδέτερα γήπεδα, εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια των παικτών.

Ωστόσο η FIFA, όπως και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί, επιμένει στη βασική αρχή, ότι υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο αθλητισμό και την πολιτική.

Ο γενικός διευθυντής της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Νιβ Γκολντστάιν δήλωσε στο Sky News:

«Εμπιστεύομαι τη FIFA, ότι δεν θα μπλέξει την πολιτική στο ποδόσφαιρο. Δεν θέλουμε να ανακατεύονται οι πολιτικοί στο ποδόσφαιρο, ούτε να μας ανακατεύουν σε πολιτικά θέματα, γενικότερα».

Αυτές δεν είναι βέβαια οι πρώτες εκκλήσεις για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από αθλητικές εκδηλώσεις: Η καμπάνια BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις) είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 και το 2016, χωρίς πάντως να εισακουστεί το αίτημα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, σε αγώνα γυναικείου μπάσκετ ανάμεσα στην Ιρλανδία και το Ισραήλ, έξι Ιρλανδές μπασκετμπολίστριες αρνήθηκαν να κατέβουν στο παρκέ, ενώ οι υπόλοιπες αθλήτριες της Ιρλανδίας αρνήθηκαν να κάνουν χειραψία με τις παίχτριες του Ισραήλ.

Ο αγώνας έγινε, χωρίς φιλάθλους, στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του EuroBasket γυναικών, στη Ρίγα της Λετονίας.

Πριν αρχίσει το παιχνίδι μία από τις αθλήτριες του Ισραήλ, σε συνέντευξή της, διαμαρτυρήθηκε για κρούσματα αντισημιτισμού στην Ιρλανδία.

Από την πλευρά της, η Ιρλανδική Ομοσπονδία Μπάσκετ χαρακτήρισε τα σχόλια αυτά «διχαστικά και εντελώς ανυπόστατα», διευκρινίζοντας πάντως ότι η Ιρλανδία δεν πρόκειται να μποϊκοτάρει τον αγώνα, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει φόβος για την επιβολή κυρώσεων.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα