Τα τατουάζ είναι μόδα. Και στο ποδόσφαιρο. Κορυφαίοι άσοι της μπάλας, που αγωνίζονται στις πιο διάσημες γειτονιές του κόσμου, καταλαμβάνουν συχνά χώρο στις πρώτες σελίδες εφημερίδων και περιοδικών αλλά και σε ιστοσελίδες, αναδεικνύοντας μέσα από τον φωτογραφικό φακό, τα τατουάζ, που συχνά καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός τους.
Είτε στα χέρια, την πλάτη ή το λαιμό, πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν πάθος με τα τατουάζ. Ομως υπάρχουν επικρίσεις, που δεν αφορουν μονάχα τα κίνητρα.
Ένας πανεπιστημιακός καθηγητής στη Γερμανία, απευθύνεται στις ομάδες και ζητά την απαγόρευσή τους, σημειώνοντας την ζημιά που προκαλούν ακόμα και στην απόδοση. Ο 60χρονος Ινγκο Φρόμπεσε από την γερμανική αθλητική σχολή της Κολωνίας, αντιμετωπίζει πολύ κριτικά αυτή την υπόθεση. Ιδιαίτερα έντονος απέναντι την Bundesliga για το χειρισμό της στο θέμα των τατουάζ στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
«Θα απαγόρευα τα τατουάζ. Οι ομάδες παίρνουν στα σοβαρά όλα τα μικρά πράγματα και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμβαίνει με αυτό που είναι ένα σοβαρό θέμα», είπε και πρόσθεσε: «Οι ομάδες θα έκαναν καλά να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή και να είναι περισσότερο υπεύθυνες και για την απόδοση των παικτών τους».
Σύμφωνα με τον Φρόμπεσε, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι οι επαγγελματίες στην πρώτη περίοδο μετά από ένα τατουάζ θα παρουσιάζουν απώλειες απόδοσης κατά 3-5%. «Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που έχουμε. Και το δηλητηριάζουμε», τόνισε ο Γερμανός καθηγητής σε πρόγραμμα της τηλεόρασης στη χώρα του.
Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι το 60 έως 70 τοις εκατό της μελάνης δεν παραμένει στο δέρμα αλλά εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. «Η ανανέωση δυσκολεύεται, η φρεσκάδα δεν είναι πλέον πλήρης», δήλωσε αναφερόμενος στους «πράσινους και μπλε λεμφαδένες». Επιπλέον, τα τατουάζ που καταλαμβάνουν μεγάλη περιοχή θα επηρεάσουν την εφίδρωση και τη θερμορύθμιση.
Μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι τα τατουάζ επηρεάζουν τη διαδικασία «συγκόλλησης» του δέρματος. Το γεγονός ότι τα τατουάζ μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της εφίδρωσης τόσο πολύ ώστε να προκύψουν σωματικές βλάβες, είναι κάτι που η δερματολόγος Καρίνα Νέες, τόνισε πως θεωρεί μάλλον απίθανη.