Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βασιλειάδης: Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις Βασιλακόπουλου

Βασιλειάδης: Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις Βασιλακόπουλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Άρης, Γιώργος Βασιλειάδης, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Μπάσκετ, Ξάνθη, Παναθηναϊκός, Τελικός Κυπέλλου,

Έντονα αντέδρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργου Βασιλακόπουλου για τη μη τέλεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος Μπάσκετ στην Ξάνθη, επικαλούμενος το φόβο της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Έχω επιλέξει συνειδητά από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου να μην εμπλέκομαι σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων κάθε Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, κάθε φορά που ανακύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα, δίνουμε άμεσες λύσεις ώστε να προάγεται ο αθλητισμός στην πατρίδα μας.

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ, θα ήθελα να τονίσω ότι οι Ομοσπονδίες είναι υπεύθυνες να αποφασίσουν τον τόπο διεξαγωγής των διοργανώσεών τους. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να πράττουν τα δέοντα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και να αποφεύγουν τυχόν άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που εγείρουν σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα που προέκυψε με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γ. Βασιλειάδη.

Και καταλήγει:

«Τέτοιες δηλώσεις, πέραν του ότι είναι εκτός πραγματικότητας, δεν προάγουν το πνεύμα του αθλητισμού και προσβάλλουν βάναυσα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι συμπατριωτών μας και όλους εμάς που είτε έλκουμε καταγωγή από την περιοχή είτε έχουμε ζήσει και βιώσει την αρμονική συμβίωση, την ομορφιά και την πολυχρωμία της περιοχής».

Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

«Πληροφορήθηκα τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (Arena FM), σύμφωνα με τις οποίες η Ξάνθη δεν αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή για την πραγματοποίηση του τελικού του Κυπέλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες του Άρη και του Παναθηναϊκού, λόγω πιθανών επεισοδίων στα οποία είναι δυνατόν, κατά τα λεγόμενά του, να εμπλακεί η μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής», αναφέρει ο Χρήστος Μέτιος και συνεχίζει:

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η Ξάνθη, όπως και ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι μια ασφαλής και φιλόξενη περιοχή της οποίας οι κάτοικοι, ανεξαρτήτου θρησκεύματος και καταγωγής, αγαπάμε τον αθλητισμό και θεωρούμε τιμή μας να φιλοξενούμε στον τόπο μας κορυφαία αθλητικά γεγονότα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τη δυνατότητα που έχει η Ξάνθη να φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές συναντήσεις. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2015, πραγματοποιήθηκε στην πόλη διεθνές τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδος, Τσεχίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ρωσίας το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία».

Δήμαρχος Ξάνθης

Για «ύβρεις» που «μαύρισαν την ψυχή μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μίλησε σήμερα στο Πρακτορείο 104,9 και στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, αναφορικά με δηλώσεις που έκανε δημόσια ο Γιώργος Βασιλακόπουλος για το γήπεδο διεξαγωγής του φετινού τελικού Κυπέλλου ανάμεσα στον Αρη και τον Παναθηναϊκό.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ φέρεται πως ανέφερε αρχικά πως η Ομοσπονδία φοβήθηκε την υλοποίηση του αγώνα στην Ξάνθη, κάνοντας σκέψεις για ενδεχόμενο εμπλοκής οπαδών των δύο ομάδων με τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή. Τοποθέτηση που ανασκεύασε, στην πορεία, λέγοντας πως τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν.

«Οι δηλώσεις ή οι φερόμενες, όπως υποστηρίζει πλέον ο κ. Βασιλακόπουλος, δηλώσεις, είναι όχι μόνο ατυχείς, αλλά αποτελούν ύβρεις! Μαύρισε την ψυχή μας ο κ. Βασιλακόπουλος, είναι το ηπιότερο που μπορώ να αναφέρω. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν τέτοιες δηλώσεις. Η Ξάνθη έχει αποδείξει πως μπορεί να αντέξει μεγάλες διοργανώσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στο Καρναβάλι, τις γιορτές της Παλιάς Πόλης. Φιλοξενήσαμε πέρυσι τον Σεπτέμβριο όμιλο Ευρωμπάσκετ στο «Φίλιππος Αμοιρίδης» και ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν στο γήπεδο. Δεν έχουν καμία σχέση οι δηλώσεις του με την Ξάνθη, τη Θράκη και την Ελλάδα μας. Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) αντέδρασε άμεσα για το ζήτημα με ψήφισμά.

Είμαστε σε μια περιοχή όπου, μέχρι τώρα, οι ίδιοι οι πολίτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν ενωμένοι και να φτάσουν την Ξάνθη ψηλά. Οι άνθρωποι είναι που δημιούργησαν το όνομα της πόλης. Ειρηνικά, χωρίς ταμπού, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπάρχουμε. Σεβόμαστε και τη διαφορετικότητα, η θρησκεία δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό. Ολες τις διοργανώσεις στην πόλη μας τις καταφέρνουμε παραμένοντας ενωμένοι. Καταλαβαίνετε την οργή μας. Οι Ελληνες είμαστε ενωμένοι, ανεξάρτητα χρώματος, θρησκεύματος. Ανέκυψε θέμα, από εκεί που δεν υπήρχε», τόνισε ο κ. Δημαρχόπουλος.

Πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Αν ισχύει ότι η απόφαση της Ομοσπονδίας είναι να υλοποιηθεί ο τελικός στο ΟΑΚΑ, αν δε γίνει στη Λάρισα, τότε καλή επιτυχία… Κανένας δεν επικοινώνησε μαζί μας από την ΕΟΚ, μετά τις δηλώσεις, ούτε και εμείς έχουμε την πρόθεση για κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι να… μιλάμε με πράξεις και να υπάρχει το σθένος να ζητηθεί συγγνώμη για τη μεγάλη ζημιά που έγινε».

Κατέληξε ο Δήμαρχος Ξάνθης, εξηγώντας πως: «Δεν υπήρχε κανένα αίτημα από την ΕΟΚ για να γίνει ο τελικός στην πόλη μας. Αντίθετα, οι φορείς της Ξάνθης εγγράφως ζητήσαμε να φιλοξενήσουμε τον τελικό, λέγοντας πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δε νομίζω άλλος δήμος να κατέθεσε τέτοιο αίτημα και μάλιστα εγγράφως».

ΚΕΔΕ

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της, τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος όπως αναφέρει σ΄ ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, ζήτησε να μη διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος του Μπάσκετ στην πόλη της Ξάνθης, επικαλούμενος το φόβο της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Θεωρούμε πρωτοφανές αθλητικός παράγοντας να διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες ανάλογα με το θρήσκευμά τους», αναφέρει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και επισημαίνει ότι «χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Ξάνθη και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει η θρησκευτική ταυτότητα τη συμπεριφορά και τη στάση των πολιτών απέναντι στα αθλητικά δρώμενα».

Επίσης η ΚΕΔΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού να καταδικάσει τις δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να οριστεί άμεσα η διεξαγωγή του σημαντικού αυτού αθλητικού γεγονότος στην πόλη της Ξάνθης. Ακόμη, το Δ.Σ. της Ένωσης δηλώνει ότι θα παραστεί στον αγώνα αυτό, εφόσον διεξαχθεί εκεί.

Βασίλης Τοροσίδης, αρχηγός Εθνικής Ελλάδας Ποδοσφαίρου

Για «βάναυση προσβολή ενός ολόκληρου τόπου και της θρησκευτική ελευθερίας των ανθρώπων του», έκανε λόγο ο Βασίλης Τοροσίδης, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, για την μουσουλμανική μειονότητα της Ξάνθης. Με status που «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας αναφέρθηκε στη γενέτειρά του, δίνοντας τη δική του απάντηση σχετικά με το θέμα που προέκυψε σήμερα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Μπάσκετ.

«Στον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα δεν χωράνε τέτοιες κατάπτυστες δηλώσεις, δεν μπορεί o οποιοσδήποτε να προσβάλλει βάναυσα ένα ολόκληρο τόπο και τη θρησκευτική ελευθερία των ανθρώπων του. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ξάνθη, τον τόπο που με γέννησε και με ανάθρεψε δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους με το θρήσκευμα, αλλά με την αξία… Καιρός να έρθουν καινούρια μυαλά…» έγραψε ο Τοροσίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Γιώργος Βασιλακόπουλος, o oποίος παραμένει στη θέση του προέδρου της ΕΟΚ από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, είχε μιλήσει για τη μη τέλεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος του Μπάσκετ στην Ξάνθη, επικαλούμενος το φόβο της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ αργότερα είχε τονίσει ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

«Η Ξάνθη είναι σε ένα ευαίσθητο σημείο. Φοβηθήκαμε μήπως είχαμε με τους στρατούς των δυο ομάδων και εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας. Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία. Εδώ δεν μπορεί να κάνει συναυλία ο Νταλάρας. Θα δοθούν ίδια εισιτήρια στις δυο ομάδες. Αν προκριθεί το ΟΑΚΑ δε θα γίνει ίδια μέρα ο τελικός με το ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Χρειάζεται επίδειξη ευθύνης και αγάπης στο άθλημα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Γ. Βασιλακόπουλος στον Arena FM.

Σχετικά άρθρα