Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προχωρά το γήπεδο της ΑΕΚ καθώς εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΚ, Γήπεδο ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας,

«Το ζητούμενο είναι λύσεις προς όφελος όλων», αναφορικά με το γήπεδο της ΑΕΚ στην Φιλαδέλφεια, υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής».

«Επομένως», συνέχισε, «καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς μαζί με τους επισπεύδοντες επενδυτές, να συνεχίσουν το διάλογο για τη συγκεκριμένη επένδυση, προς όφελος όλων: των φιλάθλων και της ανάπτυξης του αθλητισμού, της πόλης και του δημόσιου συμφέροντος ευρύτερα. Αυτός είναι ο δικός μας θετικός και δημιουργικός ρόλος ως Περιφερειακή Αρχή».

Η πρόταση με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα το οποίο ψήφισε και σειράς επιπλέον όρων, που παρουσίασε στο ΠΕ.ΣΥ ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος σε ζητήματα Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

– Στην αδειοδότηση του έργου από το υπουργείο να υπολογιστεί το ύψος του γηπέδου σε συνάρτηση με όλους τους πολεοδομικούς κανονισμούς που διασφαλίζουν την επάρκεια του φωτισμού και του αερισμού των παρακείμενων σε όλες τις πλευρές του γηπέδου κτισμάτων.

– Στην άδειας δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνουν τροποποιήσεις στην μελέτη του έργου, ώστε να μην αποκόπτεται ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου από το ‘Αλσος και να εντάσσεται αρμονικά και χωρίς εδαφικές εξάρσεις στον γενικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του χώρου.

– Όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας κατά την διάρκεια λειτουργίας του γηπέδου θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συντάξει εξειδικευμένα σχέδια δράσης για όλες τις πιθανές περιπτώσεις, ειδικότερα μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο Γήπεδο «STADE DE FRANCE» στο Παρίσι.

– Τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις, που θα εκτονώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που θα λαμβάνουν χώρα εντός του γηπέδου.

– Επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης στην περιοχή κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, για τη μείωση της άναρχης και παράνομης στάθμευσης στην πόλη.

Σε ότι αφορά τους όρους που θέτει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ (του μελετητή του έργου), είναι:

– Να προσδιοριστεί επακριβώς τόσο ο αριθμός των δέντρων που επιβάλλεται να κοπούν για την κατασκευή του Κέντρου, όσο και η έκταση του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, μιας και παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις μεταξύ της συνημμένης ΜΠΕ και του Παραρτήματος της αιτιολογικής Έκθεσης του Νόμου 4277/2014.(νόμος που χωροθετεί το συγκεκριμένο έργο)

– Οι θέσεις στάθμευσης τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου να είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 42 του Ν. 4277/2014 με ιδιαίτερη έμφαση στη χωροθέτηση των 200 θέσεων στάθμευσης σε ακτίνα το πολύ ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

– Σχετικά με το συνολικό αριθμό θέσεων στάθμευσης που ορίζονται από το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014, είναι προφανές ότι είναι υπερβολικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των θεατών (31.527).

Αν και το μέτρο του περιορισμού των θέσεων στάθμευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα στο σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς αποσκοπεί μεταξύ άλλων: α) στην ενθάρρυνση της χρήσης των ΜΜΜ, β) στη μείωση της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής και γ) στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα επιβάρυναν επιπλέον την ατμόσφαιρα της περιοχής, εντούτοις στην περίπτωση του εξεταζόμενου έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των σταθμών του ΗΣΑΠ «Περισσός» και «Πευκάκια», καθώς και η επέκταση της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ.

-Το έργο της υπογειοποίησης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Φωκών και Χρυσοστόμου Σμύρνης, -ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής – στην ΝΑ πλευρά πρόσβασης του κοινού στο γήπεδο να συνεξεταστεί και να αξιολογηθεί από κοινού με το υπόλοιπο έργο-της Δικέφαλος Α.Ε.-, ως συνοδό του κυρίως έργου.

– Πρέπει να στεγαστούν οι δραστηριότητες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, έστω και εκτός του χώρου του Κέντρου με σαφή προσδιορισμό υλοποίησης της εγκατάστασής τους σε συγκεκριμένους χώρους.

Σε ανακοίνωση του Γ. Σγουρού για την συγκεκριμένη συνεδρίαση όπου η παράταξη «Αττική» γνωμοδότησε θετικά, κατηγορεί την Περιφερειακή Διοίκηση για ανακολουθία και τονίζει ότι «Το έργο πρέπει να γίνει διότι το έχουν ανάγκη η Αττική, η ΑΕΚ, ο αθλητισμός μας γενικότερα». Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Τώρα χρειάζεται ειλικρίνεια και συνεργασία. Και στη συνεργασία, βάζω υποχρεωτικά και την Δημοτική Αρχή Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας η οποία εκφράζει διαφωνίες και ενστάσεις που ανεξάρτητα εάν είναι αποδεκτές, είναι σεβαστές» Σημειώνει ότι θεωρεί αδιανόητο να προχωρά ένα έργο, χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας, αφού πέρα από την ΑΕΚ θα ωφελήσει και αυτήν. Πρέπει, όπως προσθέτει, η «Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμος, ΑΕΚ και ιδίως οι δύο τελευταίοι, να καθίσουν εξαντλητικά στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Και πιστεύω ότι εφόσον υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος».

Σχετικά άρθρα