Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποδοκίμασαν και μπουγέλωσαν τον Μητροπολίτη Δωρόθεο

Αποδοκίμασαν και μπουγέλωσαν τον Μητροπολίτη Δωρόθεο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Λοβέρδος, Βίντεο, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, Τήνος,

Την οργή των κατοίκων της Τήνου έχει προκαλέσει η αλλαγή καθεστώτος διαχείρισης και λειτουργίας του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), το οποίο με το νόμο 4301/7-10-2014 ουσιαστικά περνά από τα χέρια του κράτους σ’ αυτά της Εκκλησίας, δίνοντας τον έλεγχο και μεγάλες εξουσίες στο εκάστοτε Μητροπολίτη.

Αποδέκτης της οργής του τηνιακού λαού έγινε ο Μητροπολίτης Σύρου και Νήσων κ. Δωρόθεος Β’, κατά την αποχώρησή του από το Ίδρυμα την Κυριακή, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η παντηνιακή κινητοποίηση για το θέμα αυτό.

Δείτε το στιγμιότυπο από την αποχώρηση του Μητροπολίτη υπό… βροχή αποδοκιμασιών και αντικειμένων όπως το κατέγραψε το Cyclades24.gr

Εκατοντάδες κάτοικοι της Τήνου αποδοκίμασαν έντονα τον Μητροπολίτη και τον αρχιερατικό επίτροπο του νησιού τους οποίους θεωρούν κύριους υπαίτιους για τη μεταβολή του καθεστώτος λειτουργίας και διαχείρισης του Ιδρύματος, το οποίο με τροπολογία πέρασε υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, με τον νόμο 4301/7-10-2014, ουσιαστικά αλλάζει το νομικό καθεστώς του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.), ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενου αποκλειστικά από το Κράτος και το τίθεται υπό την εποπτεία της Εκκλησίας.

Την Κυριακή ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές για την διοικούσα επιτροπή του ΠΙΙΕΤ, το αποτέλεσμα των οποίων είναι άκυρο, καθώς σ’ αυτές συμμετείχαν μόλις 8 από τους 33 εκλέκτορες.

Μόλις ο Μητροπολίτης έκανε την εμφάνισή του, το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε έντονες αποδοκιμασίες, συνθήματα, ενώ τον κατέβρεξαν με μπουκάλια νερού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιδιώτες που ίδρυσαν το ΠΙΙΕΤ πριν από περίπου 200 χρόνια το κληροδότησαν στο λαό της Τήνου και είχαν αποκλείσει από τη διοίκησή του τους ιερωμένους.

Πλέον, με το νέο νόμο, όχι μόνο δεν αποκλείονται από τη διοίκηση οι ιερωμένοι, αλλά ο πρόεδρός του, ο εκάστοτε Μητροπολίτης, αποκτά δικαίωμα ψήφου και μάλιστα διπλής!

Τι γράφει το tinostoday:

Με μια ειρηνική συγκέντρωση στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας, οι κάτοικοι της Τήνου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής να διαμαρτυρηθούν κατά των νέων διατάξεων του νόμου 4301/7-10-2014, που ουσιαστικά αλλάζουν το νομικό καθεστώς του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.), ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενου αποκλειστικά από το Κράτος και το θέτουν υπό την εποπτεία της Εκκλησίας.

Η διαμαρτυρία αφορά δυο τροπολογίες του νόμου. Το άρθρο 51 το οποίο –όπως υποστηρίζει η συντονιστική επιτροπή- καταργεί την εξαίρεση του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. από τις διατάξεις που διέπουν τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της χώρας και αλλάζει το νομικό καθεστώς του και το άρθρο 26 που αλλάζει την διαδικασία εκλογής αντιπροέδρου του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. από τους εκλεγμένους επιτρόπους και δίνει δικαίωμα ψήφου (και μάλιστα διπλής) στον πρόεδρο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και μητροπολίτη Σύρου Τήνου κκ Δωρόθεο, ενώ ως σήμερα δεν είχε, με αποτέλεσμα σε περίπτωση ισοψηφίας η ψήφος του να αποκτά αυξημένη βαρύτητα.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Παντηνιακής Λαϊκής Συνέλευσης της 2ας Νοεμβρίου, και ενώ ήταν προγραμματισμένες οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ..

Μάλιστα, η συντονιστική επιτροπή δια του δημάρχου Τήνου Σίμου Ορφανού είχε απευθύνει έκκληση να απόσχουν από τις αρχαιρεσίες στους εκλέκτορες (τον Μητροπολίτη Σύρου, τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Τήνου, τους δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους ή τα μέλη των συμβουλίων των κοινοτήτων του Δήμου Τήνου και τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας Τηνίων).

Ακόμη, είχε παρακαλέσει όλους τους πολίτες της Τήνου να μην θέσουν υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες, ως μέσο πίεσης για την κατάργηση των συγκεκριμένων άρθρων.

Με τις τροπολογίες που πέρασε ο κ Λοβέρδος στις 7 Οκτωβρίου, το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. παύει να εξαιρείται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας (που αποτελεί νόμο του κράτους), πράγμα που σημαίνει ότι από αυτοτελές κοινωφελές ίδρυμα, μετατρέπεται σε εκκλησιαστικό.

Σύμφωνα με την συντονιστική επιτροπή, αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση του μεγάλου πλούτου του Ιδρύματος περνά στα χέρια της Εκκλησίας μετά από 200 χρόνια!

Η συντονιστική επιτροπή υποστηρίζει ότι το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. χάνει το αυτόνομο, το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλειά του και τίθεται εν αμφιβόλω η πλήρης διαφάνεια, που εξασφαλιζόταν με το γεγονός ότι το παγκάρι του Ιδρύματος έχει τρία κλειδιά που κρατούσαν η εκλεγμένη από τον λαό της Τήνου εννεαμελής επιτροπή, το Δημόσιο Ταμείο (δηλαδή το κράτος) και η Εθνική Τράπεζα.

Ακόμη, ότι ο εκάστοτε μητροπολίτης αποκτά τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εκλογή του αντιπροέδρου και γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Ιδρύματος με διπλή ψήφο, αλλά και στη διαδικασία επιλογής του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, για την οποία είχαν λόγο δύο καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δύο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

Επισημαίνεται, ακόμη ότι η διπλή ψήφος του μητροπολίτη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς στην Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος υπάρχει αυτή την στιγμή ζυγός αριθμός επιτρόπων!

Σχετικά άρθρα