Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

4ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας – Οικ. Πατριάρχης: «Η Εκκλησία οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση της προόδου»

4ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας – Οικ. Πατριάρχης: «Η Εκκλησία οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση της προόδου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανία, Ρωσία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Με το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έγινε η εκκίνηση των διήμερων εργασιών του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη του περιοδικού Policy Journal, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Θέμα του συνεδρίου, «Η Γεωπολιτική των Ορθόδοξων Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής. Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ιεροσόλυμα».

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμά του τόνισε ότι η απάντηση στα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου δεν είναι δυνατό να δοθεί χωρίς πνευματική προσέγγιση.

Τα τέσσερα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής είναι φύλακες των αξιών και των παραδόσεων.

«Είναι γεγονός ότι η συμβίωση με τις άλλες παραδόσεις και θρησκείες δεν υπήρξε εύκολη, λόγω και της ανόδου του θρησκευτικού φονταμενταλισμού», σημείωσε.

Στη διακήρυξη των Βρυξελλών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9ης/11ου επιβεβαιώνεται ο εποικοδομητικός ρόλος της θρησκείας στον κόσμο, με στόχο να φέρει ειρήνη στον κόσμο, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, ο ορθόδοξος κόσμος έχει οδυνηρές εμπειρίες από την είσοδο της πολιτικής στη θρησκεία.

»Και στις ημέρες μας τα Πατριαρχεία της Ανατολής βρίσκονται στο κέντρο γεωπολιτικών συγκρούσεων.

»Μεγάλο τμήμα των κατοίκων της Μέσης Ανατολής αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, η ανθρωπογεωγραφία του χώρου έχει αλλάξει.

»Ποιο είναι το καθήκον της παγκόσμιας Ορθοδοξίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο μετά τη διείσδυση της Ρωσικής Εκκλησίας στα εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας;», διερωτήθηκε.

Επιπρόσθετα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε πως είναι βέβαιο ότι η ειρήνη και η συνεργασία δεν θα έρθουν με την οικονομική ανάπτυξη ή την τεχνολογική πρόοδο μόνο, «με κλειστό τον ουρανό», χωρίς τη συνδρομή των πνευματικών δυνάμεων στην οποία ανήκουν οι θρησκείες.

Η Εκκλησία οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση της προόδου, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα