Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλγερία εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στην Αφρική – Κόστισε 900 εκατ. δολάρια

Η Αλγερία εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στην Αφρική – Κόστισε 900 εκατ. δολάρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλγερία, Ισλάμ, Τζαμί,

Η Αλγερία εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στην Αφρική και το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο την Κυριακή 25/2, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και υπερβάσεων κόστους. Η ώρα των επίσημων εγκαινίων έρχεται λίγο πριν από τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

Αν και άνοιξε για πρώτη φορά για προσευχές το 2020, το Μεγάλο Τζαμί του Αλγερίου που κατασκευάστηκε από την Κίνα δεν ήταν ανοιχτό για μεγάλες λαϊκές προσευχές λόγω περιορισμών που σχετίζονταν με την COVID-19.

Το τζαμί που βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου διαθέτει επίσης τον ψηλότερο μιναρέ του κόσμου στα 265 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει 120.000 πιστούς.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Μέγα Τζαμί, το οποίο επισκιάζεται σε μέγεθος μόνο από τα δύο Ιερά τζαμιά της Μέκκας και της Μεδίνας, αποτελείται από ένα μοντερνιστικό σχέδιο με αραβικές και βορειοαφρικανικές επιρροές, εκτός από ένα «εξέδρα προσγείωσης ελικοπτέρου και μια βιβλιοθήκη που μπορεί να στεγάσει έως 1 εκατ. βιβλία».

Μιλώντας στα θυρανοίξια, ο Αλί Μοχάμεντ Σαλαμπί, ο γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ένωσης μουσουλμάνων ουλεμάδων [σ.σ. ουλεμάδες αποκαλούνται οι κηδεμόνες, οι μεταδότες και οι διερμηνείς της θρησκευτικής γνώσης, της ισλαμικής θεωρίας και του νόμου] είπε ότι το άνοιγμα του τζαμιού θα οδηγήσει τους μουσουλμάνους «προς την καλοσύνη και το μέτρο».

Κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης έναρξης, ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, είπε ότι το «Djamaa El-Djazair», όπως είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να καθοδηγεί τους μουσουλμάνους προς τις αξίες του «μέτρου» και της «απόρριψης του εξτρεμισμού».

Το έργο, το οποίο κόστισε σχεδόν 900 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή, ξεκίνησε αρχικά υπό τη διοίκηση του πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος παραιτήθηκε το 2019 αφού κράτησε την εξουσία για δύο δεκαετίες.

Ο Μπουτεφλίκα, που επικρίθηκε για έργο ματαιοδοξίας, σκόπευε να ονομάσει το τζαμί με το όνομά του και να το εγκαινιάσει τον Φεβρουάριο του 2019.

Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του τον εμπόδισαν να το κάνει.

Σχετικά άρθρα