Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

The Times: Οι μοναχές της Ρόδου που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν το μοναστήρι τους

The Times: Οι μοναχές της Ρόδου που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν το μοναστήρι τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Times, Δωδεκάνησα, Ελληνικά Νησιά, Καλόγριες, Μοναστήρι, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πυρκαγιά, Ρόδος, Φωτιά,

Με τον τίτλο «Μοναχές ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν το μοναστήρι τους από την πυρκαγιά», σημερινό δημοσίευμα των βρετανικών Times είναι αφιερωμένο στην Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής της Ρόδου, και τις προσπάθειες των μοναχών να προστατεύσουν τη μονή από την πυρκαγιά, καθώς αρνήθηκαν να φύγουν.

Την ημέρα πριν από την πυρκαγιά, οι οκτώ μοναχές συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία.

Όμως καθώς ο καπνός διακρινόταν πέρα στον ορίζοντα, αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο οι ηλικιωμένες μοναχές, κάτι που δεν δέχθηκαν ωστόσο.

Αντ’ αυτού βγήκαν έξω από την εκκλησία και δύο από αυτές κρατούσαν εκκλησιαστικές εικόνες καθώς ο ιερέας διάβαζε προσευχές.

Την επόμενη μέρα το πρωί ο καπνός είχε φτάσει στην περιοχή και μέχρι το μεσημέρι έφτασαν και οι φλόγες που εξελίχθηκαν γρήγορα σε μια «θάλασσα από φωτιά που έμοιαζε περισσότερο με ηφαιστειακή έκρηξη παρά με πυρκαγιά», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Έπειτα σήμανε συναγερμός, αλλά οι φλόγες περικύκλωσαν το μοναστήρι τόσο γρήγορα που μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα έφτασε εγκαίρως για να συνδράμει τους έξι εθελοντές που επιχείρησαν στο σημείο.

Οι μοναχές αντέδρασαν γρήγορα, γεμίζοντας κουβάδες, όπου προηγουμένως αποθήκευαν τζατζίκι και γιαούρτι, με νερό, περιχύνοντάς το στο γρασίδι και το δάσος.

Συνέχισαν έτσι μέχρι που δυνάμωσε τόσο η φωτιά ώστε έκλεισε η έξοδος διαφυγής.

Τότε κλείστηκαν στη μεγαλύτερη από τις δύο εκκλησίες του μοναστηριού.

«Οι πυροσβέστες μας είπαν ότι η θερμοκρασία είχε πιάσει τους 1.200 βαθμούς, αλλά το τζάμι των παραθύρων δεν έσπασε και οι ξύλινες πόρτες έμειναν ανέπαφες», ανέφερε μια νεαρή μοναχή.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, ήταν σαν ταινία. Οι αδελφές άρχισαν να ψάλλουν και να προσεύχονται στην Παναγία και ο περισσότερος κόσμος ήταν γονατιστός μέσα στην εκκλησία».

Οι μοναχές έμειναν για ώρες στην εκκλησία.

Τελικά η φωτιά έκαψε τον μπροστινό τοίχο του μοναστηριού, αλλά δεν εισχώρησε στο εσωτερικό.

Το δάσος όμως που περιβάλλει το μοναστήρι έγινε σε στάχτες.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ντόπιοι πήγαν στο σημείο για να βοηθήσουν στον καθαρισμό.

Όταν οι Times επισκέφτηκαν την Τρίτη το ναό, οι τοίχοι και το δάπεδο ήταν ανέπαφα.

Η μόνη ζημιά ήταν στην οροφή των υπνοδωματίων των μοναχών, η οποία είχε πάρει φωτιά και είχε καταρρεύσει.

Σχετικά άρθρα