Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κύκκου αμφισβητεί τον Οικ. Πατριάρχη και μιλά για «σχίσμα» στην Εκκλησία της Κύπρου – Στο διχοτομημένο νησί δεν ντρέπεται να μιλά για «σχίσμα»;

Ο Κύκκου αμφισβητεί τον Οικ. Πατριάρχη και μιλά για «σχίσμα» στην Εκκλησία της Κύπρου – Στο διχοτομημένο νησί δεν ντρέπεται να μιλά για «σχίσμα»;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, Κύπρος, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, Ουκρανία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Πατριαρχείο Μόσχας, Ρωσία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Την θέση ότι επειδή υπάρχει ιερός κανόνας που λέει «η ψήφος των πολλών κρατείτο» οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στην πλειοψηφική απόφαση της ιεράς Συνόδου ανέφερε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος σε σχέση με την μνημόνευση του Κιέβου Επιφάνιου.

Πρόσθεσε πως «κανονικός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ο Ονούφριος [σ.σ. ο φιλορώσος του Πούτιν] όμως το θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στην Ιερά Σύνοδο και οι μειοψηφούντες να πειθαρχήσουν».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ πριν από τη συνεδρία την Τρίτη της Ιεράς Συνόδου και κληθείς να σχολιάσει τη θέση του για το ενδεχόμενο σχίσματος στους κόλπους της Εκκλησίας [αν είναι δυνατόν, θα κάνουν «σχίσμα» στην Κύπρο για το χατίρι των Ρώσων;] όσον αφορά το θέμα της μνημόνευσης του Κιέβου Επιφάνιου, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος ανέφερε πως στην Κύπρο εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα πρόβλημα [σ.σ. των Ρώσων πρόβλημα, όχι του ελληνικού λαού] διότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ δέχτηκε και αναγνώρισε τον Κιέβου Επιφάνιο τον οποίο και μνημόνευε.

Όπως και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος συνεχίζει και τον μνημονεύει προσθέτοντας ωστόσο, πως υπάρχει το πρόβλημα να μην δημιουργηθεί σχίσμα στους κόλπους της Κυπριακής Εκκλησίας. Δηλαδή, ο Νικηφόρος απειλεί με «σχίσμα» τους Έλληνες της Κύπρου; Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει;

Σε ένα διχοτομημένο νησί εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, κάποιοι στην Εκκλησία, απειλούν με νέο σχίσμα τον ελληνοκυπριακό λαό για χάρη αυτή τη φορά της Ρωσίας. Το θέμα είναι εθνικό, όχι εκκλησιαστικό.

Και συνέχισε ο Νικηφόρος «σκέπτομαι να εισηγηθώ να τεθεί εκ νέου το θέμα από το Προκαθήμενο μας στην Ιερά Σύνοδο και να αποφασίσει.

»Και επειδή υπάρχει ιερός κανόνας που λέει, η ψήφος των πολλών κρατείτο οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στην πλειοψηφική απόφαση της ιεράς Συνόδου».

Πεποίθηση του  ωστόσο ξεκαθάρισε είναι ότι ο κανονικός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ο Ονούφριος [σ.σ. ο φιλορώσος, ο υποτακτικός του Πούτιν].

Ο Επιφάνιος, εξήγησε, δεν είναι κανονικός Προκαθήμενος [σ.σ. ο Νικηφόρος θα πει ποιος είναι ο «κανονικός» στην Ουκρανία;] γιατί ήταν καθηρημένος και αφορισμένος από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας [σ.σ. την ίδια που ευλογεί τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία] και αυθαίρετα ο Οικουμενικός Πατριάρχης [σ.σ. αυθαίρετα;] επενέβη ήρε την καθαίρεση και τον αφορισμό τα οποία είχε δεχτεί και ο ίδιος με επιστολή του προς τον Πατριάρχη Μόσχας το 1992 και το 1997, και τον χειροτόνησε κανονικά και τον έκανε Προκαθήμενο.

Πώς ο Οικ. Πατριάρχης δεν πήρε την άδεια του Νικηφόρου της Κύκκου από την Κύπρο; Σωστά. Μεγάλη παράλειψη.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος επανέλαβε πως θα δεχτεί κατ’ οικονομία την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για να αποτραπεί το «σχίσμα», ωστόσο πεποίθηση του είναι, όπως είπε, πως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ο Ονούφριος.

Εντάξει. Εάν αυτή είναι η πεποίθησή του. Για τον εγκληματία πολέμου Πούτιν ποια είναι η πεποίθηση του Νικηφόρου;

Ερωτηθείς για την στάση του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού να μην συμμετάσχει στο αρχιερατικό συλλείτουργο που έγινε την Κυριακή στην Λευκωσία, όπου μνημονεύτηκε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος ανέφερε πως το θέμα θα εξεταστεί στην Ιερά Σύνοδο όπου όπως φαίνεται θα το θέσει ο Μακαριώτατος.

Για να υπερβούμε αυτό το θέμα και να αποφύγουμε διχασμό στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου πρέπει να τεθεί εκ νέου και οποιαδήποτε απόφαση παρθεί οι μειοψηφούντες να πειθαρχήσουν, κατέληξε.

Κι όπως λέει ο σοφός ελληνικός λαός, «δώσε θάρρος στον χωριάτη…».

Σχετικά άρθρα