Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο Βατικανό σχεδιάζουν «πραξικόπημα» για να φύγει ο Φραγκίσκος

Στο Βατικανό σχεδιάζουν «πραξικόπημα» για να φύγει ο Φραγκίσκος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βατικανό, Ιταλία, Καθολική Εκκλησία, Πάπας Φραγκίσκος, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Οι συντηρητικοί στο Βατικανό εκπονούν «μυστικό σχέδιο» έτσι ώστε να αναγκάσουν τον Πάπα Φραγκίσκο να παραιτηθεί, αναφέρει η Telegraph η οποία επικαλείται δημοσίευμα της Κυριακάτικης La Stampa.

Η εκστρατεία εναντίον του Αργεντίνου ποντίφικα ξεκίνησε λίγες μέρες μετά το θάνατο του Βενέδικτου του 16ου.

Παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα παραιτούνταν σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας του, δεν ήταν και τόσο πιθανό ότι ο Φραγκίσκος θα αποφάσιζε να αποσυρθεί όσο ζούσε ο Βενέδικτος, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση να ζουν τρεις Πάπες στο Βατικανό – μια πρωτοφανής κατάσταση που θα ντρόπιαζε την Καθολική Εκκλησία.

Αλλά μετά το θάνατο του Βενέδικτου στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, η παραίτηση του Φραγκίσκου είναι μια ρεαλιστική προοπτική.

Το γεγονός αυτό, άνοιξε το δρόμο στους συντηρητικούς –οι οποίοι αντιτίθενται σε θέματα από την ομοφυλοφιλία και τις εκτρώσεις, μέχρι τη Θεία Κοινωνία για τους διαζευγμένους που ξαναπαντρεύτηκαν, και την αγαμία για τους ιερείς– για να αρχίσουν να κινούνται εναντίον του.

Είναι καιρός που θεωρούν ότι ο Φραγκίσκος είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Καπιταλισμό και πολύ φιλελεύθερος σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, σε σημείο που ορισμένοι έχουν φτάσει να τον αποκαλούν «κομμουνιστή».

«Το μυστικό σχέδιο θα καταρτιστεί σε διάφορους άξονες, αλλά θα έχει έναν στόχο: να βρεθεί ο ποντίφικας υπό τέτοια πίεση έτσι ώστε να αναγκαστεί να παραιτηθεί», δήλωσε ένας καρδινάλιος στην εφημερίδα La Stampa.

«Οι αντίπαλοι του Φραγκίσκου ξέρουν αυτήν τη στιγμή ότι αποτελούν μειονότητα, ότι θα χρειαστούν χρόνο τόσο για να κερδίσουν συναίνεση όσο και για να αποδυναμώσουν τον Μπεργκόλιο», είπε ο καρδινάλιος αναφερόμενος στο όνομα που είχε ο Φραγκίσκος πριν να γίνει ποντίφικας.

Κάποιοι από τους εχθρούς του θα δράσουν «στη σκιά», ενώ άλλοι θα είναι πιο ανοιχτοί στην κριτική τους, πρόσθεσε.

Ανάμεσα στους τελευταίους είναι ο Καρδινάλιος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, ο οποίος επί 19 χρόνια ήταν ο προσωπικός γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου του 16ου.

Σε μια συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, είπε ότι η απόφαση του Φραγκίσκου να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στην τέλεση της παραδοσιακής Θείας Λειτουργίας στα λατινικά έκανε την καρδιά του Βενέδικτου να «ραγίσει».

«Τον χτύπησε αρκετά σκληρά», είπε στην Die Tagespot, περιγράφοντας τη λατινική λειτουργία ως έναν «πνευματικό θησαυρό».

Ακόμη και σύμμαχοι του Φραγκίσκου παραδέχονται ότι υπάρχει σχίσμα, αν όχι, τουλάχιστον ένα βαθύ ρήγμα ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους προοδευτικούς στα υψηλότερα επίπεδα της Καθολικής Εκκλησίας.

Πάντως, άλλοι ισχυρίζονται ότι οι πιθανότητες ο Πάπας Φραγκίσκος να «ρίξει λευκή πετσέτα» βραχυπρόθεσμα, είναι μικρές.

«Θα παραιτηθεί όταν δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του ποντιφικού αξιώματος.

»Για την ώρα συνεχίζει», δήλωσε ο Βάλτερ Κάσπερ, ένας Γερμανός καρδινάλιος.

«Για την ώρα δεν είναι έτοιμος να παραιτηθεί.

»Είναι προφανές ότι υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις».

Σχετικά άρθρα