Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι μισοί χριστιανοί στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ζούμε τους βιβλικούς έσχατους καιρούς

Οι μισοί χριστιανοί στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ζούμε τους βιβλικούς έσχατους καιρούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δευτέρα Παρουσία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καθολική Εκκλησία, Κατακλυσμός, Κατακλυσμός του Νώε, Κλιματική Αλλαγή, Πάπας Φραγκίσκος, Προτεσταντισμός, Πυρηνικά Όπλα, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τέσσερις στους 10 ενήλικες Αμερικανούς πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή ζει τους «έσχατους καιρούς», με την πανδημία του κορωνοϊού και άλλες καταστροφές και ανησυχίες να κάνουν πολλούς να αποδίδουν θρησκευτικό νόημα σε όλα αυτά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center, την οποία επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post.

Στα θέμα που σωρεύονται και ενισχύουν τις πεποιθήσεις περί των εσχάτων ημερών της ανθρωπότητας, είναι και η κλιματική κρίση αλλά και εσχάτως, ο πόλεμος στην Ουκρανία με την πυρηνική απειλή να απογειώνει την ανησυχία.

Η έρευνα του Pew Researche Center επικεντρώθηκε κυρίως στους Χριστιανούς στις ΗΠΑ, εντοπίζοντας έναν πολύ σαφή «διχασμό», καθώς σχεδόν οι μισοί –και συγκεκριμένα το 47%– πιστεύουν ότι οι έσχατοι καιροί είναι εδώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «έσχατοι καιροί» περιγράφονται στις σελίδες των χριστιανικών κειμένων.

Η εσχατολογία, όπως είναι επίσης γνωστή, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γεγονότων.

Αυτά περιλαμβάνουν όσα αναφέρονται στη Βίβλο καθώς και σε εξωβιβλικές απόψεις και θεωρίες.

Ωστόσο, υπάρχουν γενικά μερικά βασικά χαρακτηριστικά στα οποία υπάρχει συμφωνία παγκοσμίως: Η Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού, η Αρπαγή και η Ημέρα της Κρίσης.

Υπάρχει συζήτηση, ωστόσο, μεταξύ του αν αρχίζουν οι έσχατοι καιροί και ο Ιησούς Χριστός επιστρέφει όταν η ανθρωπότητα βρίσκεται σε χαμηλό σημείο καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες κρίσεις (προ-χιλιετισμός) ή σε ένα υψηλό της σημείο όταν ο κόσμος βελτιώνεται (μετα-χιλιετισμός).

Συνολικά, ο προ-χιλιετισμός είναι πολύ πιο συνηθισμένος στις ΗΠΑ απ’ ό,τι ο μετα-χιλιετισμός, αν και ένα μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανών τείνουν να μην είναι βέβαιοι για τις συνθήκες που θα οδηγούσαν στην επιστροφή του Ιησού.

Η «Δευτέρα Παρουσία» του Χριστού, κατά το Ευαγγέλιο και την Χριστιανική παράδοση θα είναι αιφνίδια, αντιληπτή στους πάντες και μη επιδεχόμενη παρερμηνείας ή αμφισβήτησης «ως η αστραπή η οποία φαίνεται από Ανατολών έως Δυσμών».

Κατά τα ιερά κείμενα, την προσέγγισή της θα αναγγείλουν στους «εκλεκτούς» ορισμένα γεγονότα, λεγόμενα και «σημεία των καιρών», όπως πόλεμοι, πολιτικές και κοινωνικές αναστατώσεις, θλίψη μεγάλη επί της Γης, παράδοξα φυσικά φαινόμενα, ηθική χαλάρωση και αύξηση της αδικίας και αμαρτίας «καὶ διὰ τὸ πληθυνθῆναι τὴν ἀνομίαν ψυγήσεται ἡ ἀγάπη τῶν πολλῶν» (κι επειδή θά πληθυνθεί η ανομία, θα ψυχρανθεί η αγάπη των πολλών).

Τέλος το Ευαγγέλιο θα κηρυχθεί «πάση τη κτίσει», ενώ ψευδοπροφήτες θα εμφανισθούν με αποκορύφωμα την εμφάνιση του ενσαρκωμένου την αμαρτία και την άρνηση του «Αντίχριστου».

Ζούμε στους έσχατους καιρούς; Διχασμένοι οι χριστιανοί

Τα στοιχεία που προκύπτουν από το εσωτερικό της χριστιανικής κοινότητας των ΗΠΑ τείνουν να υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή βιώνει το τέλος, περισσότερο από άλλες κοινότητες, έδειξε η έρευνα του Pew.

Συγκεκριμένα, ιστορικά οι Ευαγγελικοί (63%) και Μαύροι Προτεστάντες (76%) Χριστιανοί έτειναν να πιστεύουν ότι ζούμε στους έσχατους καιρούς.

Αντίθετα, οι περισσότεροι Καθολικοί (70%) και η επικρατούσα τάση των Προτεσταντών (65%) πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε.

Σε μια ευρύτερη κλίμακα Καθολικών έναντι Προτεσταντών, περισσότεροι Προτεστάντες από ό,τι Καθολικοί πιστεύουν ότι ζούμε στους έσχατους καιρούς (55% έναντι 27%).

Συνολικά, οι Μαύροι Αμερικανοί (68%) φαίνεται να πιστεύουν πολύ περισσότερο ότι ζούμε στους έσχατους καιρούς κι αυτές οι απόψεις είναι επίσης πιο διαδεδομένες μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στον Νότο των ΗΠΑ (48%) σε σύγκριση με τα Μεσοδυτική (37%), τα Δυτικά (31%) και τα Βορειοανατολικά (34%).

Επίσης, η πεποίθηση ότι η ανθρωπότητα ζει τους βιβλικούς έσχατους καιρούς είναι πολύ ισχυρότερη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και όσων δηλώνουν ανεξάρτητοι με τάση προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς και εκείνων που δεν έχουν πτυχία κολεγίου.

Τι γίνεται με τον Ιησού; Πιστεύουν οι Αμερικανοί ότι ο Μεσσίας θα επιστρέψει στη Γη στη διάρκεια της ζωής τους;

Πάνω από το ήμισυ (55%) όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει στη Γη κάποια στιγμή.

Επιπλέον, οι Ευαγγελικοί (92%) και οι Μαύροι Προτεστάντες (86%) είναι αυτοί που σε μεγαλύτερο ποσοστό θεωρούν ότι θα συμβεί αυτό.

Αλλά πιο συναφές με τους έσχατους καιρούς είναι το ερώτημα εάν ο Ιησούς θα επιστρέψει στη διάρκεια της ζωή τους.

Εδώ, μόνο ένας στους 10 Αμερικανούς πιστεύει ότι η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής του.

Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι γενικά χαμηλοί, τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν τη Δεύτερη Παρουσία είναι οι Ευαγγελικοί και οι Μαύροι Προτεστάντες.

Θρησκεία και παγκόσμια κρίση: Το έχουμε ξανακούσει

Δεν είναι μόνο η πανδημία του κορωνοϊού που οδήγησε ορισμένους να πιστέψουν ότι οι έσχατοι καιροί έχουν έρθει για όλους μας.

Άλλες κρίσεις συνέχισαν να εντείνονται τα τελευταία χρόνια, και μία από τις πιο αξιοσημείωτες από αυτές τις κρίσεις είναι η συνεχιζόμενη κατάσταση της κλιματικής αλλαγής.

Ένα άτομο που έδειξε να υποστηρίζει αυτή την εκδοχή δεν ήταν άλλο από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο Α’.

Το 2021, ο Πάπας μίλησε με τον Ιταλό συγγραφέα και ιερέα Μάρκο Πότσα και προειδοποίησε ότι όπως ο Θεός στη Βίβλο εξαπέλυσε μια τεράστια πλημμύρα για 40 ημέρες και 40 νύχτες λόγω της επιθυμίας του να καθαρίσει τη Γη, θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει ξανά.

Όπως η βιβλική πλημμύρα πυροδοτήθηκε από την απάθεια και την αμαρτωλή φύση της ανθρωπότητας, έτσι και αυτή η νέα πλημμύρα, ειδικά λόγω της αμαρτωλότητας και της απάθειας του ανθρώπου προς τον πλανήτη οδήγησε στη συνεχιζόμενη κρίση της κλιματικής αλλαγής.

Η αρχαία πλημμύρα, που κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι απoτέλεσε τη βάση για την ιστορία του Νώε, ίσως τελικά να μην ήταν τόσο βιβλική όσο πιστεύουμε.

Οι ερευνητές συμφωνούν σε γενικές γραμμές πως, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με υψηλή θερμοκρασία, πριν από χρόνια, μία εισβολή θαλασσινού νερού από τη Μεσόγειο οδήγησε στην ένωσή της με τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία τότε ήταν μια μεγάλη λίμνη γλυκού νερού.

Η πλημμύρα αυτή μετέτρεψε τη λίμνη σε μία ραγδαία αυξανόμενη θάλασσα.

Αλλά η βιβλική πλημμύρα δεν ήταν σενάριο του τέλους των καιρών.

Το εάν αυτό έχει κάποια σχέση με την τρέχουσα σειρά κρίσεων που μαστίζουν τη Γη είναι άγνωστο.

Σχετικά άρθρα