Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιστορική και με πολλαπλά μηνύματα η επίσκεψη Ταμασού Ησαΐα στο Φανάρι

Ιστορική και με πολλαπλά μηνύματα η επίσκεψη Ταμασού Ησαΐα στο Φανάρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Κύπρος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ιστορικής σημασίας μπορεί να θεωρείται η δεύτερη μέσα σε 6 μήνες επίσκεψη του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η παρουσία του στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο της 30ης Νοεμβρίου, στα πλαίσια της θρονικής εορτής του Αποστόλου Ανδρέου η οποία έστειλε πολλαπλά μηνύματα.

Η πρόσκληση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε δοθεί τον περασμένο Ιούλιο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πανιεροτάτου στο Φανάρι.

Και επαναβεβαιώθηκε δε κατά την διάρκεια της παρουσίας του Παναγιότατου στην Κύπρο με αφορμή την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Χρυσόστομου του Β’.

Μερικές μέρες πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές της Εκκλησίας της Κύπρου, η παρουσία του Ταμασσού Ησαΐα δεν μπορεί παρά να προκαλεί συνειρμούς που να σχετίζονται με τις ίδιες τις εκλογές.

Το πρώτο και πλέον σημαντικό είναι ότι επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αφού για να παραστεί οποιοσδήποτε Ιεράρχης στο συγκεκριμένο Αρχιερατικό Συλλείτουργο πρέπει να έχει πρόσκληση από τον ίδιο τον Πατριάρχη.

Ο Ταμασού Ησαΐας με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Επαναβεβαιώθηκε η αμέριστη στήριξη του Ταμασσού Ησαΐα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο αφορά τους χειρισμούς του στο Ουκρανικό ζήτημα.

Όπως ο Ταμασσού Ησαΐας έχει επανειλημμένα επεξηγήσει – δεν τίθεται πλέον Ουκρανικό ζήτημα μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον εμφύλιο σπαραγμό που προξένησε.

Ο Πανιερότητας έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη για μελλοντικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες, αξιοποιώντας τις εκκλησιαστικές σχέσεις του με τους σλαβόφωνους ιεράρχες.

Σημαντική θεωρείται και η κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη να χειροτονήσει στον βαθμό του διακόνου, μοναχό με το όνομα Βαρθολομαίος, αδελφό της Μονής Οσίου Αβακούμ του εν Καλαμιθάση, της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασσού και Ορεινής.

Ενέργεια σπάνια για τα εκκλησιαστικά δρώμενα του Φαναρίου και ενδεικτική των αγαστών σχέσεων Πανιερότατου και Οικουμενικού Πατριάρχη.

Έχω ονομάσει ως ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του Ταμασσού Ησαΐα Κυκκώτη στο Φανάρι επειδή ανασκευάζει διά παντός το αφήγημα, που εντέχνως συγκεκριμένοι κύκλοι διαδίδουν, περί ρωσοφιλίας και σύγκρουσης του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Να υπενθυμίσω ότι ο Πανιερότητας πρώτος καταδίκασε ξεκάθαρα την ρωσική εισβολή και άμεση ήταν η αντίδραση του προς ανακούφιση των συνεπειών της, με την επίσκεψη του στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, τη σύσταση τεσσάρων (4) υποδομών για ανακούφιση των προσφύγων και την φιλοξενία δεκάδων οικογενειών Ουκρανών προσφύγων στην Μητρόπολη Ταμασσού.

Καταληκτικά, η όλη στάση και συμπεριφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα καταδεικνύει ότι την θετική του στάση προς το πρόσωπο του.

Φυσικά και δεν αναμένεται να ανακοινώσει δημόσια την στήριξη προς την υποψηφιότητα του αλλά με τα όσο έχω προαναφέρει δεν χρειάζεται και να το κάνει.

Του Χάρη Θεραπή, Διευθυντή του ομίλου Unitrust Media

Σχετικά άρθρα