Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ταμασού Ησαΐας: «Κύπρος χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Κύπρο δεν γίνεται»

Ταμασού Ησαΐας: «Κύπρος χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Κύπρο δεν γίνεται»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Κύπρος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, Ουκρανία, Πατριαρχείο Μόσχας, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Την ιδιαίτερη ευαισθησία για την ΕΛΔΥΚ, «που κράτησε την αξιοπρέπεια του ελληνισμού στην Κύπρο το 1974», εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας.

Ο Κύπριος Μητροπολίτης είπε πως η παρουσία της ΕΛΔΥΚ ενισχύει το εθνικό μας ηθικό και τόνισε πως «Κύπρος χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Κύπρο δεν γίνεται».

Για τις Αρχιεπισκοπικές είπε πως από τότε που μπήκε στους κόλπους της Εκκλησίας παιδεύει το μυαλό του «με ποιους τρόπους μπορούν να αλλάξουν πράγματα και πρακτικές οι οποίες είναι παρωχημένες».

«Η Εκκλησία δεν αλλάζει ως δόγμα, θεσμός και παράδοση και το μήνυμα είναι αναλλοίωτο.

»Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η ποιμαντική, δηλαδή ο τρόπος επικοινωνίας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως χρειάζονται συνέργειες, οργάνωση και ιδέες «έξω από το κουτί».

Επεσήμανε ότι η Εκκλησία και οι κληρικοί ήταν οι δάσκαλοι, οι προοδευτικοί που έφερναν τεχνολογίες και ήταν μπροστάρηδες αλλά τώρα υπήρξε οπισθοδρόμηση και πρέπει η Εκκλησία να φτάσει το τραίνο της προόδου.

Ο Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας είπε πως, σήμερα, το 90% του λαού δεν επικοινωνεί με την Εκκλησία με τον τρόπο που θα έπρεπε και η Εκκλησία δεν είναι κοντά τους.

«Για τον νέο κατεβαίνω στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές και μαζί με τα παιδιά που είναι στους κόλπους μας είναι οι συνεργάτες και σύμμαχοί μου, για τους νέους που πρέπει να βρουν ένα ηθικό προσανατολισμό».

Για το πλανητάριο που χτίζει

Για την δημιουργία του πλανητάριου από την Μητρόπολη Ταμασσού είπε πως η επιστήμη δεν αντίκειται στην θεολογία και την πίστη.

«Ακριβώς το αντίθετο. Η επιστήμη αποδεικνύεται μέσα από την θεολογία και η θεολογία μέσα από την επιστήμη.

»Η επιστήμη δεν είναι τίποτα άλλο από την αποκωδικοποίηση του Θεού μέσα στο Σύμπαν.

»Ο Δημιουργός έβαλε τους κωδικούς και ο επιστήμονας ως ιεραπόστολος θα πρέπει να τους αποκαλύψει και να τους παρουσιάσει στον κόσμο.

»Τι πιο θεολογικό και τι πιο όμορφο;», είπε και τόνισε πως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την επιστήμη ως το χέρι του θεού μέσα στον κόσμο.

Για την Ουκρανία

Ο Μητροπολίτης ρωτήθηκε αν μετανιώνει για την στάση που κράτησε σε σχέση με την Ρωσική Εκκλησία και την Ουκρανία και την αντιπαράθεση με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β.

«Όχι δεν μετανιώνω για τίποτα, γιατί πάντοτε δρω βάσει της συνειδήσεώς μου και των δεδομένων της στιγμής.

»Αν γυρίζουμε το ρολόι πίσω στην συγκεκριμένη στιγμή, πάντοτε εγώ θα υποστήριζα την προσπάθεια επίλυσης και διαμεσολάβησης των προβλημάτων.

»Όμως, δεν είμαστε ποτέ δογματικοί.

»Όταν τα πράγματα αλλάζουν με τόση ακρότητα πρέπει να προσαρμοζόμαστε», είπε.

Για Οικ. Πατριάρχη και Ουκρανία

Μίλησε επίσης για την σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Είμαι στην Εκκλησία για 32 χρόνια, έχω μια καλή πορεία και οι σχέσεις μου με το Πατριαρχείο δεν είναι καλές, αλλά άριστες.

»Αυτό δεν θα μπορούσε να αλλάξει επειδή υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση.

»Η Ιερά Σύνοδος για το θέμα της Ουκρανίας στήριξε ουδετερότητα.

»Όχι για να δυσκολέψουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά να το στηρίξουμε αλλά μέσα από το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, το οποίο κάποιοι το κρύβουν πονηρά, το υποστηρίζαμε.

»Νοιώθω πως υπήρξε μια προπαγάνδα στοχευμένη. Εγώ τους συγχωρώ.

»Υπήρξε μια προπαγάνδα που είχε κάποιους στόχους, δεν ασχολούμαστε με αυτό.

»Εγώ ασχολούμαι με τους ανθρώπους, οι άλλοι που θέλουν να μας μπλέξουν με γεωπολιτικά είναι άλλη η δουλειά τους.

»Είπαμε πως η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας πρέπει να δοθεί με ένα τρόπο που θα φέρει την ειρήνη.

»Πιστεύαμε πως με την ουδετερότητα η διαμεσολάβηση θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη και να βοηθήσει την Αυτοκεφαλία.

»Με τον πόλεμο πλέον δεν έχουμε το επιχείρημα της ενότητας, αφού ήδη οι Ουκρανοί που πριν ήθελαν σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας τώρα δεν θέλουν».

«Με τον πόλεμο έχουμε και εθνικούς λόγους καθώς έχουμε ένα αναθεωρητισμό που υποσκάπτει την εθνική μας ενότητα», πρόσθεσε, και σημείωσε πως πήγε ο ίδιος στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος έδειξε, όπως είπε, πλήρη κατανόηση «επειδή με ξέρει»

«Ο Πατριάρχης επειδή είναι σοφός άνθρωπος και με ξέρει με αγκάλιασε και μου είπε “Γιε μου καταλαβαίνω”.

»Του είπα τα δεδομένα, ξεκίνησε η συνεργασία μας με αποτέλεσμα να με καλεί στην θρονική του εορτή για να επισφραγίσουμε αυτήν την αγαπητική σχέση».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας εντός της Εκκλησίας και μετά τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές ενώ για την υποψηφιότητά του είπε:

«Θέλω να γίνω Αρχιεπίσκοπος όχι για να ικανοποιήσω στόχους καριέρας.

»Αν ήθελα στόχους καριέρας δεν θα έμπαινα στην Εκκλησία.

»Προέρχομαι από εύπορη οικογένεια είχα πολλά μπροστά μου να κάνω.

»Αυτή την στιγμή είμαι ενώπιών σας διότι πιστεύω ότι η Εκκλησία έχει ικανότητες και δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει.

»Θέτω τον εαυτό μου ενώπιον της κρίσης του λαού και της Ιεράς Συνόδου», είπε.

Δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ποθώ ιεραποστολικά με πάθος να αλλάξω πράγματα μέσα στην Εκκλησία και να προσφέρω στον σύγχρονο άνθρωπο, κατέληξε.

Σχετικά άρθρα