Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραπεζούντα: Ο Ελληνόφωνος Εφκάν Μπασκάν δώρισε στον Οικ. Πατριάρχη φανέλα της Τράμπζονσπορ

Τραπεζούντα: Ο Ελληνόφωνος Εφκάν Μπασκάν δώρισε στον Οικ. Πατριάρχη φανέλα της Τράμπζονσπορ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έλληνες Μουσουλμάνοι, Ελληνική Ομογένεια, Εύξεινος Πόντος, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πόντιοι, Τουρκία, Τραπεζούντα, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Θερμή ήταν η υποδοχή για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας το μεσημέρι της Κυριακής, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Ανάμεσα σε αυτούς που τον περίμεναν ήταν ο επιχειρηματίας Εφκάν Μπασκάν από την Τόν(γ)ια, την περιοχή με τα ελληνόφωνα χωριά του Πόντου.

Του προσέφερε τα κίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια των παρχαριών, γνωστά και ως «δάκρυα της Παναγίας», μία φανέλα της Τράμπζονσπορ με το όνομά του, ένα κασκόλ και μία μάσκα.

Μάλιστα, όταν ο κ. Βαρθολομαίος ρωτήθηκε ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της νέας σεζόν, έδειξε στο κασκόλ που φόρεσε στο λαιμό του.

Νωρίς το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό για την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ρωμαιοκαθολικό ναό της Τραπεζούντας.

Τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά αναμένεται πλήθος προσκυνητών για την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Το παρών θα δώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος επικεφαλής ομάδας ομογενών, αλλά και ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης, αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, όπως και ορθόδοξοι από τη Ρωσία και τη Γεωργία.

Το 2010 ήταν η πρώτη χρονιά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξασφάλισε άδεια από τις τουρκικές Αρχές για την Παναγία Σουμελά.

ότε οι χριστιανοί είχαν επιστρέψει στο ιστορικό μοναστήρι μετά από 88 χρόνια· το δε 2020, απουσία τότε του κ. Βαρθολομαίου, επέστρεψαν μετά από τα 5 χρόνια που κράτησαν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου.

Αυτός που του δίνει την Φανέλα της ομάδας της Τραπεζούντας είναι ο Εφκάν Μπασκάν Ελληνόφωνος από την Τόνυα Τραπεζούντας. Φανέλα που γράφει στα Τουρκικά «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Σχετικά άρθρα