Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

430 φιλορώσοι Ουκρανοί ιερείς ζητάνε διεθνές εκκλησιαστικό δικαστήριο κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου

430 φιλορώσοι Ουκρανοί ιερείς ζητάνε διεθνές εκκλησιαστικό δικαστήριο κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Πατριαρχείο Μόσχας, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Ρωσία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Οι ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (δηλαδή οι μέχρι πρότινος φιλορώσοι, όχι η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που αναγνωρίζει το Οικ. Πατριαρχείο) συγκέντρωσαν 430 υπογραφές για διεθνές εκκλησιαστικό δικαστήριο κατά του Πατριάρχη Κύριλλου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αυτό ανέφερε στο «Radio Liberty» ένας από τους πρωτεργάτες της συλλογής υπογραφών, ο κληρικός της επισκοπής Δνειπροπετρόβσκ, Αντρέι Πίντσουκ.

Όπως είπε ο Αντρέι Πιντσούκ, τώρα η προσφυγή μεταφρασμένη στα ελληνικά θα υποβληθεί προς εξέταση στο Συμβούλιο των Προκαθημένων των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξάνδρειας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου, το οποίο έχει δικαιοδοσία επί του Πατριάρχη Κύριλλου.

«Πρέπει πρώτα να λάβουν υπόψη τους και μετά να αποφασίσουν για τον ορισμό συνάντησης. Αλλά δεν ξέρω για το χρονοδιάγραμμα», είπε ο ιερέας.

Όπως είπε, το κείμενο στα αγγλικά θα υποβληθεί στους Προκαθήμενους άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών για έλεγχο.

Η έκκληση, μεταφρασμένη στα ρωσικά, θα σταλεί στον Πατριάρχη Κύριλλο «για να καταλάβει τι έχει κάνει στην Ουκρανία και για τι τον κατηγορεί ο ουκρανικός κλήρος», λέει ο π. Αντρέι Πίντσουκ.

«Η κύρια κατηγορία είναι η υποστήριξη στη διάδοση του δόγματος του “ρωσικού κόσμου”, το οποίο, κατά τη γνώμη μας, είναι ένα είδος αίρεσης εθνοφυλετισμού.

»Αυτό συμβαίνει όταν κάτι εθνικό τοποθετείται πάνω από τη χριστιανική οικουμενικότητα, όταν ο Χριστός και η αλήθεια του Θεού δεν φαίνονται πίσω από τον καπνό των “εθνικών ιδεών”», σημείωσε ο ιερέας.

Η καθαίρεση του πατριάρχη Μόσχας Νίκωνα

Σημείωσε ότι υπάρχουν προηγούμενα στην ιστορία για την απόλυση ηγετών της Εκκλησίας μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας.

Πριν από 450 χρόνια η Μείζονα Σύνοδος της Ορθοδοξίας καθαίρεσε τον Πατριάρχη Μόσχας Νίκωνα [διαβάστε εδώ].

Αίρεση ο «Ρωσικός Κόσμος»

Τον Μάρτιο, περισσότεροι από πεντακόσιοι Ορθόδοξοι θεολόγοι από διάφορες χώρες υπέγραψαν ένα έγγραφο στο οποίο η έννοια του «Ρωσικού Κόσμου» -ένα από τα ιδεολογικά θεμέλια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας- αναλύεται ως θεολογική αίρεση.

Αντιμέτωπος με τον αφορισμό ο Κύριλλος

Αυτό το έγγραφο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την καταδίκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας και τον αφορισμό του πατριάρχη της στη σύνοδο κορυφής της Πενταρχίας (οι πέντε παλαιότερες εκκλησίες της Ορθόδοξης Ανατολής), που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά άρθρα