Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σώθηκε προς το παρόν το ιερό όρος Γιλανλί των Αλεβιτών που το καθεστώς Ερντογάν ήθελε να κάνει λατομείο

Σώθηκε προς το παρόν το ιερό όρος Γιλανλί των Αλεβιτών που το καθεστώς Ερντογάν ήθελε να κάνει λατομείο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεβίτες, Τουρκία,

Τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε κατά ενός λατομείου μαρμάρου που σχεδιαζόταν να γίνει στο όρος Γιλανλί (Yılanlı) στην περιοχή Κανγκάλ (Kangal) της επαρχίας Σιβάς (Sivas) της Μικράς Ασίας. Το όρος Γινανλί θεωρείται ιερό από τους Αλεβίτες.

Το έργο έλαβε θετική έκθεση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ÇED) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής στις 25 Νοεμβρίου 2020.

Το ÇED είναι μια διαδικασία κατά την οποία καθορίζονται οι σημαντικές επιπτώσεις ενός συγκεκριμένου έργου ή ανάπτυξης στο περιβάλλον.

Οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο δικαστήριο για την ακύρωση καθώς η έκταση είναι δασική και θεωρείται ιερή από τους Αλεβίτες.

«Η συναισθηματική και θρησκευτική δέσμευση στη γεωγραφία στον πολιτισμό της Ανατολίας μοιάζει με την εξάρτηση ενός φυτού ή ενός δέντρου από το έδαφος», ανέφερε μια έκθεση που συντάχθηκε από ειδικούς ως μέρος της αγωγής.

Η έκθεση του πραγματογνώμονα ανέφερε επίσης ότι οι επισκέπτες του Βουνού θα επηρεαστούν αρνητικά από την εξόρυξη μαρμάρου.

Το Διοικητικό Δικαστήριο του Σιβάς που εποπτεύει την υπόθεση είπε ότι υπήρχαν τέσσερις πηγές νερού πολύ κοντά στο έργο και καμία από αυτές δεν αναφέρθηκε στην έκθεση ÇED.

Επίσης, εφιστώντας την προσοχή στην ποσότητα σκόνης που θα προέλθει από τη διαδικασία εξόρυξης μαρμάρου, το δικαστήριο ακύρωσε τη θετική έκθεση ÇED σε απόφαση του Σεπτεμβρίου 2021.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ενέκρινε την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Σχετικά άρθρα