Σχετικά με την είδηση για τον ιστορικό ερευνητή, Michael Paulkovich, που αμφισβητεί την ιστορική ύπαρξη του Ιησού, οι Έλληνες Μυθικιστές εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
Αναφορικά με την είδηση που κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του ελληνικού διαδικτύου και σχετίζεται με τη μελέτη του ιστορικού ερευνητή Michael Paulkovich που αμφισβητεί την ιστορική ύπαρξη του Ιησού σας πληροφορούμε τα εξής:
Οι ακαδημαϊκοί και ιστορικοί ερευνητές που αμφισβητούν την ιστορικότητα του Ιησού, εξετάζοντας τα αρχαία κείμενα του πρώτου μεταχριστιανικού αιώνα και παραλληλίζοντας τις ευαγγελικές εξιστορήσεις με τις παραδόσεις άλλων προχριστιανικών θεοτήτων της Μεσογείου (βλ. Διόνυσος, Άδωνις, Μίθρας, Ώρος, Απολλώνιος Τυανέας κτλ.) δεν αποτελούν μία καινούργια… μόδα.
Το ρεύμα του Μυθικισμού, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται το συγκεκριμένο κίνημα ιδεών, έχει ζωή περίπου 2,5 αιώνων, φιλοξενώντας στις τάξεις του αναγνωρισμένους φιλοσόφους, ιστορικούς και θεολόγους στο πέρασμα του χρόνου. Τις τελευταίες δεκαετίες, εξ’ αιτίας της απελευθέρωσης της πληροφορίας μέσα από την εξάπλωση του διαδικτύου, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα επικοινωνίας, οι απόψεις αυτές καθίστανται προσβάσιμες και από το ευρύ κοινό.
Η μελέτη του Paulkovich αποτελεί απλά ένα ακόμη λιθαράκι το οποίο εντάσσεται στον καταιγισμό των συγγραφικών έργων που παρουσιάζονται σε ετήσια βάση και που αφορούν στον διάλογο γύρω από το πολύκροτο ζήτημα της ιστορικότητας του Ιησού.
Στην Ελλάδα οι απόψεις αυτές προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα www.mythikismos.gr, που συγκεντρώνει σε τακτική βάση σοβαρές μελέτες Ελλήνων και ξένων ερευνητών, αλλά και τα σημαντικότερα νέα από τη διεθνή Μυθικιστική επικαιρότητα. Επιπρόσθετα, το 2013 ο δημοσιογράφος (μέλος της ΕΣΗΕΑ) και συγγραφέας Μηνάς Παπαγεωργίου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δαιδάλεος τη μελέτη του «Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το Ρεύμα των Μυθικιστών», στην οποία –ανάμεσα στα άλλα- οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τις συνεντεύξεις 19 ακαδημαϊκών και ανεξάρτητων ερευνητών (οι 16 από το εξωτερικό) που μιλούν για τις σύγχρονες τάσεις του Μυθικιστικού ρεύματος.
Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στην τρίτη του έκδοση, ενώ ετοιμάζεται και η αντίστοιχη αγγλόφωνη.