Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Μέκκα λιθοβόλησαν τον διάβολο

Στη Μέκκα λιθοβόλησαν τον διάβολο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διάβολος, Ισλάμ, Μέκκα, Μουσουλμάνοι, Σαουδική Αραβία,

Το Σάββατο, στην πόλη Μίνα της Σαουδικής Αραβίας οι συγκεντρωμένοι προσκυνητές λιθοβόλησαν τον διάβολο, που είναι η τελευταία μεγάλη τελετουργία του Χατζ, το ετήσιο προσκύνημα των Μουσουλμάνων στη Μέκκα. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί Μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν την Ηντ Αλ-Αντχά, (ή Κουρμάν Μπαϊράμ), τη “Γιορτή των Θυσιών”.

Η τελετουργία του λιθοβολισμού έλαβε χώρα στη Μίνα, 5 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά από το Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας.

stoning3_0

Οι προσκυνητές κατέφθασαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, στη Μίνα, με τα πόδια, με μοτοσυκλέτες και λεωφορεία. Ξεκίνησαν το προσκύνημα από το Όρος Αραφάτ όταν το Χατζ έφτασε στο αποκορύφωμά του, μετά δηλαδή από μια ημέρα προσευχής και κατάνυξης στον τόπο όπου πιστεύεται ότι ο Προφήτης Μωάμεθ έδωσε πριν 14 αιώνες το τελευταίο του κήρυγμα.

Κατά τη διάρκεια της τελετουργίας του λιθοβολισμού, οι προσκυνητές πετούν στους τοίχους πέτρες, τις οποίες έχουν μαζέψει καθ’ οδόν προς τη Μίνα από την περιοχή Μουζντάλιφα, ώστε να μιμηθούν τον Προφήτη Αβραάμ, ο οποίος λέγεται ότι λιθοβόλησε τρεις φορές τον διάβολο, όταν εκείνος προσπαθούσε να τον μεταπείσει από την εντολή του Θεού, που ήταν να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ.

Σε συνδυασμό με τον λιθοβολισμό, οι προσκυνητές θυσιάζουν πρόβατα και μοιράζουν το κρέας τους στους φτωχούς.

Στην εποχή μας, οι προσκυνητές δεν εκτελούν το τελετουργικό αυτό οι ίδιοι, αλλά το αναλαμβάνουν ειδικά πρακτορεία, τα οποία μοιράζουν κρέας σε Μουσουλμάνους πολλών χωρών.

Συνολικά 1.5 δισ. Μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο γιορτάζουν τη “Γιορτή των Θυσιών”, με θυσίες προβάτων, αιγών και άλλων ζώων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Πρακτορείο Ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, το φετινό Χατζ προσέλκυσε 2 εκατομμύρια πιστούς, 1.4 εκ των οποίων προήλθαν από χώρες του εξωτερικού, ενώ οι 700 χιλιάδες από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, νούμερα παρόμοια με τα περσινά.

Το Χατζ προσέλκυσε πλήθος προσκυνητών, από τον Πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπεσίρ, μέχρι έναν τραυματισμένο βετεράνο μαχητή από τη Συρία. Το προσκύνημα, το οποίο τελειώνει την Πέμπτη, είναι η μεγαλύτερη σύναξη Μουσουλμάνων του κόσμου. Σύμφωνα με τη Μουσουλμανική πίστη, το Χατζ αποτελεί έναν από τους 5 πυλώνες του Ισλάμ, που είναι σωματικές και προφορικές πράξεις λατρείας και που κάθε Μουσουλμάνος πρέπει να πράξει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του ως το αποκορύφωμα της πνευματικής του ζωής.

Σχετικά άρθρα