ΑφγανιστάνΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαιτεί να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαιτεί να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θεολογική Σχολή Χάλκης, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χάλκη, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Σήμερα σηματοδοτούνται 50 χρόνια από τότε που το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενός σχολείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα παραπάνω αναφέρει αυτεπάγγελτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις. Σημειώνει τα εξής:

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε για 127 χρόνια και το κλείσιμο της στέρησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια σχολή κατάρτισης για Ορθόδοξους κληρικούς στην Τουρκία.

Η Σχολή λειτουργούσε για 1.690 χρόνια.

Από το κλείσιμο της Χάλκης, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής του Χάλκη.

Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύσουν ξανά τους κληρικούς τους στη χώρα.

Σχετικά άρθρα