Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνορθόδοξη Κυριακή των Βαΐων στο Χαλέπι της Συρίας

Ελληνορθόδοξη Κυριακή των Βαΐων στο Χαλέπι της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Κυριακή των Βαΐων, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Αντιοχείας, Ρωμιοί της Αντιοχείας, Συρία, Χαλέπι, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Οι Ελληνορθόδοξοι του Χαλεπιού της Συρίας, οι Έλληνες του Χαλεπιού, γιόρτασαν την Κυριακή των Βαΐων στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στο Χαλέπι και ακολούθησε μεγαλοπρεπής πομπή με Έλληνες προσκόπους, ιερείς και χιλιάδες πιστούς στους δρόμους της πόλης.

Χιλιάδες Ελληνορθόδοξοι της Συρίας, απόγονοι Ελλήνων, οι οποίοι μέχρι το 1922 θεωρούνταν Έλληνες, κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από την Ελληνορθόδοξη μητρόπολη.

Η πόλη του Χαλεπιού δοκιμάστηκε σκληρά στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και κάποια στιγμή οι τζιχαντιστές είχαν καταφέρει να ελέγχουν τη μισή. Το Χαλέπι όμως δεν έπεσε.

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν την πόλη Βέροια, λόγω των Ελλήνων εποίκων με τους οποίους έχτισε τη νεότερη πόλη ο βασιλιάς των Σελευκιδών της Συρίας Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ, από τη Βέροια της Μακεδονίας.

Πέρα από τον αρχαίο πληθυσμό Ελλήνων, στο Χαλέπι κατέφυγαν και χιλιάδες Έλληνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή που αναζήτησαν άσυλο στη Συρία.

Στη Δαμασκό προϋπήρχε από το 1917 σύλλογος Ελλήνων, αλλά τότε δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας της κατοπινής ελληνικής χριστιανικής κοινότητας.

Έπειτα την πρωτεύουσα θα ακολουθήσει αμέσως μετά δημιουργία μεγάλης ελληνικής κοινότητας στο Χαλέπι.

Αυτή θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη της Συρίας, ενώ θα «τροφοδοτεί» με μέλη και την ελληνική κοινότητα της Βηρυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους Έλληνες πρόσφυγες που κατέφυγαν στο Χαλέπι μετά το 1922 στήριξαν αποκλειστικά οι Αμερικανοί. Δόθηκε φαγητό σε 12.000 Έλληνες από τους Αμερικανούς.

Αμερικανικές πηγές (Ερυθρός Σταυρός) κάνουν λόγο για διάθεση ενός συνολικού ποσού 30 εκ. δολαρίων, από τα οποία τα 2-3 διατίθενται για τους πρόσφυγες στη Συρία μέχρι τον Αύγουστο του 1923.

Σήμερα όλους αυτούς τους Έλληνες το συριακό καθεστώς θεωρεί «Άραβες χριστιανούς».

Ένας λόγος είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα μιλάνε την αραβική γλώσσα.

Επισήμως το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει ελληνική μειονότητα ή ελληνική ομογένεια στη Συρία, εκτός μερικών εκατοντάδων που έχουν ελληνικά διαβατήρια.

Ο συνολικός πληθυσμός των Ελλήνων της Συρίας και του Λιβάνου, ή αλλιώς Ρωμιών της Αντιόχειας, υπολογίζεται στο 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Στο Χαλέπι υπάρχει άμισθο Ελληνικό Προξενείο με επίτιμο πρόξενο τον Γεώργιο Κατίνη.

Τα ελληνόπουλα προσκοπάκια του Χαλεπιού. Έλληνες ξεχασμένοι από την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα