Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πάπας επισκέπτεται την Παρασκευή το Ιράκ – Φραγκίσκος: «Αξίζει τον κίνδυνο»

Ο Πάπας επισκέπτεται την Παρασκευή το Ιράκ – Φραγκίσκος: «Αξίζει τον κίνδυνο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ερμπίλ (Άρβηλα), Ιράκ, Καθολική Εκκλησία, Κουρδιστάν, Πάπας Φραγκίσκος, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Πυραυλικές επιθέσεις πλήττουν πόλεις του Ιράκ και η πανδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, χωρίς κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ο Πάπας Φραγκίσκος θα ξεκινήσει την Παρασκευή το ιστορικό του ταξίδι στο Ιράκ.

Πολλά ταξίδια του ποντίφικα ακυρώθηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού, ωστόσο, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φέρεται να έπεισε τους συμβούλους του ότι αξίζει τον κίνδυνο, σύμφωνα με πηγές του Βατικανού.

Η επίσκεψη στη χώρα της Μεσοποταμίας που διαρκέσει από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου θα είναι το πρώτο ταξίδι του Φραγκίσκου εκτός Ιταλίας από το Νοέμβριο του 2019, όταν επισκέφθηκε την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία. Τέσσερα προγραμματισμένα ταξίδια του το 2020 ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας.

«Αισθάνεται πραγματικά ότι πρέπει να απευθυνθεί στους ανθρώπους στην πατρίδα τους», δήλωσε ένας ιεράρχης του Βατικανού που είναι εξοικειωμένος με το Ιράκ και ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του.

Αξιωματούχοι του Βατικανού και τοπικοί ηγέτες της Εκκλησίας λένε ότι είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή ασφάλεια στον Πάπα.

«Ο Πάπας ξέρει πού πηγαίνει. Έρχεται σκόπιμα σε μια περιοχή που πλήττεται από πόλεμο και βία για να φέρει ένα μήνυμα ειρήνης», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Μπασάρ Γουάρντα της κουρδικής πρωτεύουσας Ερμπίλ σε δημοσιογράφους σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη.

«Οι Αρχές λαμβάνουν πολύ σοβαρά την ασφάλεια του Πάπα και 10.000 άνδρες της ασφάλειας θα αναπτυχθούν για τον σκοπό αυτό», είπε.

Ο Φραγκίσκος, 84 ετών, είπε ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιήσει το ταξίδι ακόμα κι αν οι περισσότεροι Ιρακινοί Χριστιανοί θα τον δουν μόνο στην τηλεόραση.

«Θα δουν ότι ο πάπας είναι εκεί στη χώρα τους», είπε στο Catholic News Service τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας: «Είμαι ο πάστορας των ανθρώπων που υποφέρουν».

Αρκετοί αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Ιράκ διαβεβαιώνουν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι οι παπικές εμφανίσεις δεν θα προκαλέσουν υπερμετάδοση της πανδημίας.

Ο πάπας και η συνοδεία του, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιαστικών συντακτών, έχουν εμβολιαστεί. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι που θα παρευρεθούν στις παπικές λειτουργίες δεν έχουν.

Δύο λειτουργίες σε εκκλησίες της Βαγδάτης θα περιοριστούν στους 100 πιστούς έκαστη και οι συμμετέχοντες θα τηρούν αποστάσεις και θα φοράνε μάσκες.

Έως 10.000 πιστοί σε αριθμημένες θέσεις θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία στο γήπεδο της Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν χωρητικότητας 30.000 θέσεων.

Ανάμεσα στις πιο ιστορικές στιγμές του ταξιδιού θα είναι η συνάντηση του Πάπα με τον Μεγάλο Αγιατολάχ του Ιράκ Αλί Σιστάνι, ο οποίος είναι μια κορυφαία θρησκευτική Αρχή για πολλούς σιίτες μουσουλμάνους παγκοσμίως.

Ο 84χρονος Ποντίφικας σκοπεύει να εκφράσει την αλληλεγγύη στην ταλανισμένη χριστιανική κοινότητα της χώρας -μια από τις παλαιότερες στον κόσμο- και σε όλο τον ιρακινό λαό των 40 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Να σημειωθεί ότι λόγω πολέμων και διώξεων η χριστιανική κοινότητα στο Ιράκ μειώθηκε από 1,5 εκατομμύρια το 2003 σε μόλις 400.000 σήμερα.

Σχετικά άρθρα