Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Άραβες θρησκευτικοί ηγέτες καταδικάζουν με φετφάδες ως τρομοκρατική τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Οι Άραβες θρησκευτικοί ηγέτες καταδικάζουν με φετφάδες ως τρομοκρατική τη Μουσουλμανική Αδελφότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισλάμ, Ισλαμιστές, Μουσουλμάνοι, Σαουδική Αραβία, Σαρία, Τζιχαντιστές,

Μετά την ένταξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών ομάδων από την Ανώτατη Θρησκευτική Αρχή (Saudi Council of Senior Scholars) της Σαουδικής Αραβίας, εκδόθηκε και από την Αίγυπτο ο πρώτος φετφάς (θρησκευτικό διάταγμα) που απαγορεύει τη συμμετοχή στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο φετφάς που εξέδωσε το Αλ Αζχάρ, η ανώτατη Αρχή της σουνιτικής ισλαμικής νομολογίας στην Αίγυπτο, έδειξε λεπτομερώς ότι η ένταξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, υπό τη σκιά της αυξανόμενης ανάπτυξης της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο, απαγορεύεται σύμφωνα με τη Σαρία.

Ο φετφάς εκδόθηκε ως απάντηση σε ερώτηση που έθεσε η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Watan στο Αλ Αζχάρ σχετικά με το θέμα.

Σύμφωνα με τον φετφά, ο Θεός απαγορεύει στους ανθρώπους να ακολουθούν οποιοδήποτε δρόμο που τους αποσπά την προσοχή από την αλήθεια.

Αναφέρει ότι «τηρούμε το Κοράνι, τη Σούνα του Προφήτη Μωάμεθ και τη σωστή κατανόησή τους σύμφωνα με τη Σαρία».

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Είναι σαφές στο κοινό τι έχουν κάνει αυτές οι ομάδες στη διαστρέβλωση ορισμένων κειμένων, την αποκοπή τους από το περιβάλλον τους και τη χρήση τους για την επίτευξη προσωπικών στόχων ή συμφερόντων και τη διαφθορά της γης».

Ο φετφάς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συμμετοχή σε αυτές τις εξτρεμιστικές ομάδες θεωρείται απαγορευμένη από τη Σαρία».

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαρακτήρισαν επίσημα την ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση το 2014, με το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο να ακολουθούν.

Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, η Ανώτατη Θρησκευτική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας απαγόρευσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το Συμβούλιο είπε: «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν αντιπροσωπεύει τη μέθοδο του Ισλάμ, αλλά ακολουθεί τυφλά τους κομματικούς στόχους της που έρχονται σε αντίθεση με την καθοδήγηση της θρησκείας μας, ενώ παίρνει τη θρησκεία ως μάσκα για να μεταμφιέσει τους σκοπούς της, προκειμένου να εξασκήσει το αντίθετο, όπως την καταστροφή, τη διάπραξη βίας και την τρομοκρατία».

Τον Μάιο του 2019, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης απαγόρευσε επίσης τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης και τη χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2020 το Συμβούλιο Φετφά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κήρυξε παράνομη και τρομοκρατική οργάνωση τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Κορυφαίο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι ο Τούρκος ισλαμιστής αυταρχικός ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι είναι ο φετφάς

Ο φετφάς στο Ισλάμ είναι μια μη δεσμευτική αλλά αξιόπιστη νομική άποψη ή διδακτική ερμηνεία που μπορεί να δώσει ένας σεϊχουλισλάμης, ειδικευμένος νομικός ή μουφτής, σε θέματα που σχετίζονται με τον ισλαμικό νόμο.

Το πρόσωπο που εκδίδει φετφά ονομάζεται, από την άποψη αυτή, μουφτής, δηλαδή εκδότης φετφά, από το ρήμα αφτά = «έδωσε επίσημη νομική γνώμη».

Σχετικά άρθρα