Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέος οικουμενικός θρησκευτικός ηγέτης των Γιαζίντι ο σεΐχης Αλί Μπάμπα Σεΐχ

Νέος οικουμενικός θρησκευτικός ηγέτης των Γιαζίντι ο σεΐχης Αλί Μπάμπα Σεΐχ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαζίντι, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι,

Το θρησκευτικό συμβούλιο των Γιαζίντι όρισε το Σάββατο νέο θρησκευτικό ηγέτη της θρησκείας αυτής, που θεωρείται συγκριτικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων με ζωροαστρικά στοιχεία και κομμάτια του σουφισμού.

Ο νέος οικουμενικός θρησκευτικός ηγέτης των Γιαζίντι είναι ο σεΐχης Αλί Μπάμπα Σεΐχ.

Διαδέχτηκε τον προηγούμενο οικουμενικό θρησκευτικό ηγέτη των Γιαζίντι, Χουρτό Χατζί Ισμαήλ, που πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από επιπλοκές της υγείας του, νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο στην Ερμπίλ (Άρβυλα), την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Γιαζίντι είναι εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες.

Οι Κούρδοι Γιαζίντι διατηρούν στοιχεία του κουρδικού πολιτισμού.

Κοιτίδα τους είναι η επαρχία της Νινευή του βορειοδυτικού Ιράκ.

Στην Ασία υπάρχουν κι άλλες κοινότητες Γιαζίντι στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες όμως βρίσκονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε παρακμή, με τα περισσότερα μέλη τους να έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.

Οι Γιαζίντι πιστεύουν στον Θεό ως δημιουργό του κόσμου, τον οποίο έθεσε υπό τη φροντίδα επτά θεϊκών υπάρξεων ή αγγέλων, ο αρχηγός των οποίων είναι ο Μελέκ Τάους, ο άγγελος Παγώνι όπως ονομάζεται.

Οι Γιαζίντι είναι κουρδόφωνος πληθυσμός.

Οι πολιτιστικές πρακτικές τους είναι αισθητά κουρδικής προέλευσης και σχεδόν όλοι τους μιλούν τη διάλεκτο Κουρμάντζι (βόρεια Κουρδικά), με την εξαίρεση των χωριών Μπασίκα και Μπαχαζάνι, όπου ομιλούνται τα Αραβικά.

Σχετικά άρθρα