Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία: Ο Πενταρόφσκι ζητά από το Οικ. Πατριαρχείο να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας του

Βόρεια Μακεδονία: Ο Πενταρόφσκι ζητά από το Οικ. Πατριαρχείο να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, Ορθόδοξη Εκκλησία, Σκόπια,

Η Βόρεια Μακεδονία ζητά να αναγνωριστεί η αυτοκέφαλη σχισματική Εκκλησία της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όχι με την αλυτρωτική ψευδονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», αλλά υπό την ονομασία που την αναγνωρίζει ο Οικουμενικός Θρόνος, της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδας». Αυτή η εξέλιξη έχει εξοργίσει τους δεξιούς εθνικιστές «αρχαιομακεδονιστές».

«Έρχεται η σειρά της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπή Οχρίδας” να πωληθεί από το κυβερνών κόμμα.

»Ο πρόεδρος (της Δημοκρατίας) Στέβο Πενταρόφσκι, σε μια εποχή που η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ διαπραγματεύεται με τη Βουλγαρία την καταγωγή του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ, στέλνει επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, να επιλύσει το ζήτημα της “Εκκλησίας μας”», γράφει σε έξαλλη κατάσταση η αντιπολιτευόμενη «Denesen» των Σκοπίων και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σημειώνει η ίδια εφημερίδα ότι ο Πενταρόφσκι -αν και η προεδρική επιστολή έχει τυπωμένο το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ο ίδιος στο κείμενο γράφει για τη «χώρα μου», τους «συμπολίτες» μας, την «Εκκλησία μας» (σ.σ.: και όχι η «Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία», οι «Μακεδόνες» και η «Μακεδονική Εκκλησία»- σύμφωνα με την αντιπολίτευση).

«Ως Πρόεδρος της χώρας μου, θέλω να σας ενημερώσω προσωπικά ότι ως χώρα, τα τελευταία τρία χρόνια, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο προς όφελός μας και να αφήσουμε πίσω τις ιστορικές διαφωνίες», γράφει η επιστολή του Πενταρόφσκι.

«Απευθύνομαι σε Εσάς εξ ονόματος πολλών συμπολιτών μου που αναγνωρίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και των οποίων η μόνη επιθυμία και ανάγκη είναι να συμφιλιωθούν με τους γείτονές τους και να προχωρήσουν προς ένα κοινό μέλλον, συνύπαρξη και πραγματική ελευθερία», γράφει η επιστολή και συνεχίζει:

«Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να ζητήσω από την Αγιότητα σας να αποδεχτεί το κάλεσμα των ευσεβών λαών μας και της Εκκλησίας μας να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σας, έτσι ώστε οι πολίτες μας της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης να έχουν επιτέλους την ευκαιρία να είναι ίσοι με όλους τους άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς στον κόσμο.

»Σας εύχομαι υγεία εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας με την κρίση Υγείας που έχει σαρώνει τον κόσμο», αναφέρει ο Βορειομακεδόνας πρόεδρος.

Σχετικά άρθρα