Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: Σε πανηγυρική τελετή μπήκε ο θεμέλιος λίθος του αντιγράφου της Αγίας Σοφίας στη Σελευκόβηλο

Συρία: Σε πανηγυρική τελετή μπήκε ο θεμέλιος λίθος του αντιγράφου της Αγίας Σοφίας στη Σελευκόβηλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Αλ Σκελεμπίγια (Σελευκόβηλος), Ελληνική Ομογένεια, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Αντιοχείας, Ρωμιοί της Αντιοχείας, Ρωσία, Συρία, Χάμα (Επιφάνεια), Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Στην ελληνική (Ελληνορθόδοξη) συριακή πόλη Σελευκόβηλο (Αλ Σκελεμπίγια), στα δυτικά της βορειοδυτικής επαρχίας Χάμα, τοποθετήθηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο θεμέλιος λίθος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που θα είναι πιστό αντίγραφο -σε μικρότερο μέγεθος- της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης.

Για το θέμα σας είχαμε ενημερώσει πρώτοι στα τέλη Ιουλίου στον ακόλουθο σύνδεσμο: Αντίγραφο της Αγίας Σοφίας θα χτίσουν στη Σελευκόβηλο της Χάμα οι Έλληνες της Συρίας

Αραβόφωνοι Έλληνες οπλαρχηγοί της Σελευκόβηλου είχαν την ιδέα, μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, να οικοδομήσουν μια εκκλησία αντίγραφό της στην πόλη τους.

Στο κατασκευαστικό «πρότζεκτ» εμπλέκεται εξαρχής ο ρωσικός στρατός στη Συρία, ο οποίος δεν αφήνει τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες και ανεκμετάλλευτες.

Στην τελετή θεμελίωσης, εκτός από τους Ελληνορθόδοξους ιερείς και τις τοπικές Αρχές, παρέστησαν Ρώσοι και Σύροι αξιωματούχοι του καθεστώτος Άσαντ.

Στον θεμέλιο λίθο του αντιγράφου της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, που θα οικοδομηθεί στη Σελευκόβηλο, αναγράφεται:

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ Χαφέζ αλ Άσαντ, Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, με την ευλογία του Μητροπολίτη της Χάμα Νικολάου Μπααλμπάκι και με την ευλογία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που εκπροσωπήθηκε από τον διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, στρατηγού Αλεξάντερ Γιούριεβιτς Τσαϊκό, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, ύστερα από πρωτοβουλία του (σ.σ. Ελληνορθόδοξου οπλαρχηγού) Ναμπίλ Σαφίκ Αλ Αμπντουλάχ, με την εξουσία (σ.σ. που αντλεί) από τους μάρτυρες της Σκελεμπίγια, της Συρίας και των συμμάχων του, ως αφιέρωμα στη Μεγάλη Αγία Σοφία (σ.σ. της Κωνσταντινούπολης).

»Αυτό το βήμα υποστηρίχθηκε και ευλογήθηκε από τους Ορθόδοξους (σ.σ. δεν αναφέρει Ελληνορθόδοξους σκοπίμως) Χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες τόσο στη Συρία όσο και στη Ρωσία, που το θεώρησαν ένα βήμα αλληλεγγύης προς τη μητέρα εκκλησία της Αγίας Σοφίας και διαβεβαίωση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα είναι σε θέση να εξαλείψει τα χαρακτηριστικά της σε παγκόσμιο επίπεδο και στη λίστα της UNESCO, η οποία έπαιξε κεντρικό ρόλο στη χριστιανική ιστορία κατά τη διάρκεια 1500 ετών».

Δύο οι επιγραφές. Η μία στα αραβικά και η δεύτερη στα ρωσικά. Εξαφανισμένα τα ελληνικά, όπως είναι και η Ελλάδα διαχρονικά απούσα από την περιοχή. Οι Ρώσοι προωθούν εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια τον εξαραβισμό των Ελλήνων της Συρίας, των «Ρωμιών της Αντιόχειας», που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιόχειας, για να τους χρησιμοποιούν ως εντολοδόχους τους. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες της Συρίας έχουν εγκαταλειφθεί στον παναραβισμό και στη «ρωσική προστασία».

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη ιστοσελίδα ειδήσεων Al-Modon, η ιδέα οικοδόμησης μιας δεύτερης Αγίας Σοφίας είναι ενός άνδρα, του ελληνορθόδοξου οπλαρχηγού Ναμπεούλ ή Ναμπίλ Αλ Αμπντουλάχ (Nabeul Al-Abdullah), επικεφαλής μιας ελληνορθόδοξης παραστρατιωτικής φιλοκυβερνητικής μονάδας στην επαρχία Χάμα.

Η πρόταση εγκρίθηκε από τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Επιφανείας (Χάμα) Νικόλαο Μπααλμπάκι και στη συνέχεια τα σχέδια παρουσιάστηκαν στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία στη Συρία.

Το αντίγραφο πρόκειται να χτιστεί στην πόλη Αλ Σκελεμπίγια (Σελευκόβηλος) η πλειονότητα το κατοίκων της οποίας είναι ελληνορθόδοξοι (Έλληνες), σε ένα οικόπεδο που δωρίστηκε από τον οπλαρχηγό Αλ Αμπντουλάχ.

Τοπικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο οπλαρχηγός Ναμπεούλ αλ Αμπντουλάχ, που είχε την ιδέα και πρόσφερε τη γη για την Αγία Σοφία, επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις του με τους Ρώσους σε περίπτωση που ο Μπασάρ αλ Άσαντ χάσει την εξουσία.

Σχετικά άρθρα