Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέθανε από καρδιακή προσβολή μέσα στην Αγία Σοφία ο μουεζίνης Οσμάν Ασλάν

Πέθανε από καρδιακή προσβολή μέσα στην Αγία Σοφία ο μουεζίνης Οσμάν Ασλάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Ισλάμ, Κωνσταντινούπολη, Μουσουλμάνοι, Τουρκία,

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι ο μουεζίνης της Αγίας Σοφίας, Οσμάν Ασλάν, πέθανε την Κυριακή ξαφνικά από καρδιακή προσβολή μέσα στην Αγία Σοφία.

Ο θάνατός του ήρθε λίγες ημέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της μουσουλμανικής προσευχής που συντελέστηκε εκεί, έπειτα από δεκαετίες.

Ο Ασλάν υπηρετούσε στην Αγία Σοφία από την πρώτη ημέρα της μετατροπής της σε τζαμί και μάλιστα εθελοντικά, για να ενημερώνει τους Μουσουλμάνους σχετικά με τα μέτρα του κορωνοϊού μέσα στον ναό.

Μουεζίνης

Ο μουεζίνης στο Ισλάμ είναι εκείνος που έχει καθήκον με τη μελωδική φωνή του να αναγγέλλει την ώρα της προσευχής και να καλεί τους πιστούς στο τζαμί από τον μιναρέ (σήμερα η αναγγελία εναλλακτικά γίνεται από τα ηχεία του τζαμιού αντικαθιστώντας τον μουεζίνη), εκφωνώντας φράσεις του Κορανίου με γνωστότερη εκείνη: «Αλλάχου άκμπαρ», που σημαίνει «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Στην ισλαμική θρησκεία δεν χρησιμοποιούνται καμπάνες και σήμαντρα.

Για το λόγο αυτό, στην πρόσκληση των πιστών χρησιμοποιείται η ζώσα φωνή του μουεζίνη που εκφωνεί την πρόσκληση για προσευχή της Παρασκευής που ονομάζεται αντχάν (στα αραβικά η λέξη σημαίνει κάλεσμα), καθώς και το κάλεσμα σαλάτ στις καθημερινές πέντε προσευχές από τον μιναρέ (ή τα ηχεία) του τζαμιού.

Ο μουεζίνης απαραίτητα πρέπει να έχει μελωδική και δυνατή φωνή.

Έτσι, ο επαγγελματίας μουεζίνης επιλέγεται για να υπηρετήσει στο μουσουλμανικό τέμενος με βάση τον καλό χαρακτήρα του, τη δυνατή φωνή του και τις δεξιότητες της καλλιφωνίας του.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι μουεζίνιδες ήταν οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι.

Σχετικά άρθρα